Hoe de Kop van Jut stierf in de Blokhuispoort

Hendrik van Jut

We weten dat er in de Blokhuispoort de nodige beroemdheden in het gevang zaten. Eentje daarvan is Hendrik Jut, de naamgever en het onderwerp van de Kop van Jut.

Als het gaat over de beroemdheden die de binnenkant van de Blokhuispoort als gevangene hebben mogen aanschouwen, gaat het vaak over Herman Brood, meesterkraker Aage Meinesz of de hele Bende van Oss.

De bad boy die nooit wordt genoemd, maar minstens net zo bijzonder is, is de tweevoudige moordenaar Hendrik Jut. Geen lelijke vent, zoals je ziet. Goed haar ook.

Als 26-jarig ventje steekt hij een rijke weduwe en haar dienstmeid neer, om er vandoor te gaan met een dikke buit. Niet netjes, maar je moet toch wat.

Na wat omzwervingen in Amerika en Afrika komt hij weer terug in Nederland, spreekt zijn mond voorbij en wordt tweeënhalf  jaar na de moord in de BHP gezet. De koudbloedige killer sterft een eenzame dood in 1878.

Van moordenaar tot studieobject

Kop van Jut in Groningen

Een afgietsel van Jut z’n kop.

Nou, dan heb je dus een dooie Jut, maar nog geen ‘kop van’. Daar komen we nu op. Nog voor onze Hendrik onder de zoden lag, is zijn hoofd er af gezaagd door een professor.

Ja, dat gebeurde in die tijd, al moet het tijdens de wake een gek gezicht zijn geweest. Hoe dan ook, het lichaam van Hendrik belandde ergens in een graf dat ondertussen vast nergens meer te vinden is.

De kop van Jut ging met de professor mee naar Groningen, waar hij hem op sterk water zette en bewaarde in het zogenaamde Kabinet van Camper. Het deksel van de weckpot zat echter niet zo goed dicht en na een paar jaar verging het ooit zo fraaie koppie alsnog.

Van studieobject naar kermisattractie

kop van jut lego

Ben je toch mooi een stuk Lego, Hendrik. #goals

Een toeke kermisboer speelde ergens in die tijd slim op de reuring in en vernoemde een al bestaande attractie naar de crimineel waar heel Nederland kwaad op was.

Het apparaat waarmee je met een voorhamer op een grote knop mocht rammen, werd de Kop van Jut. Great success, want iedereen wilde graag zijn woede afreageren op dit substituut voor Hendrik’s hoofd.

Zo werd de Kop van Jut ook een uitspraak. Iemand op wie iedereen zich afreageert. Voorbeeld: De Blokhuispoort heeft een tekort om de verbouwing af te maken en BOEi is de Kop van Jut.

Ga het gesprek aan ( comments)