Heuh: nog veel meer muzikale hoogstandjes over Culturele Hoofdstad

Gister stond bij echte Liwwadders één hitje op repeat. De Culturele Hoofdstad Rap veroverde niet alleen Leeuwarden, ook de rest van Nederland kijkt en luistert maar wat graag naar wat we nu toch wel de CH2018-themesong mogen noemen. Wat denk je? Er is nog veel meer moois waar dat vandaan kwam!

Als je ‘Culturele Hoofdstad Rap’ op YouTube zoekt, dan kom je met een paar klikjes op het kanaal van een zekere ‘doctoranddust‘. En daar staan dus nog een stuk of wat liedjes die vertellen dat Leeuwarden toch echt de Culturele Hoofdstad van onze dromen is. In het Duits, het Fries en zelfs het Spaans, heel de wereld mag het horen. Wat een sound, beste mensen. De gitaren worden per track aangepast aan de taal die onze stad op dat moment bezingt en hoppa, alweer een dikke hit.

De zeventigjarige rapper

Het grote brein achter deze successen is de zeventigjarige Dick Jongman, schrijver en vertolker van het origineel. Kijk hem eens glanzen, met zijn zonnebril. Taalvirtuoos als hij is, vertaalde hij het nummer meteen ook maar in iets van zeven andere talen. Enig respect is op zijn plaats natuurlijk. Peter van der Ploeg, die de scheurende gitaren voor zijn rekening neemt, is overtuigd van de muzikale pareltjes.

“Dick is echt een hele goede tekstschrijver,” zegt hij niet zonder enige bewondering in zijn stem. “Hij heeft ook echt een hart voor de stad en we willen Leeuwarden goed neerzetten.” Dick schreef ook de veelbesproken rap voor het nummer, wat dan ook wel weer wat verklaart. “Eerst zei hij dat hij het niet kon,” vertelt Peter over de vloeiende rijmelarij van Dick, “maar toen hij hiermee kwam, waren we allemaal om.” Zo is dat, veel meer urban dan dit gaan we het hier niet zien.

Hartje voor de Mienskip

Nu deze audiovisuele paradepaardjes aan ons, de stad Leeuwarden, zijn geschonken, is de koek nog niet op. Ergens dit jaar willen Pieter en Dick een avond in een klein theater organiseren, waar elke unieke en grandioze versie van het nummer Leeuwarden Culturele Hoofdstad Van Mijn Dromen te horen zal worden gebracht. Tickets voor dit bijzondere evenement zijn nog niet te koop, maar reken maar dat wij je op de hoogte houden.

Deel-en-win-acties, VIP-behandelingen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Geïnteresseerde platenmaatschappijen mogen achteraan de rij aansluiten, want talent en oprechte stadsliefde is niet te koop. De afgelopen tijd staat die goeie ouwe Culturele Hoofdstad van ons nou niet meteen in het meest positieve daglicht. Toegegeven, daar doen wij ook vrolijk aan mee. Dat is nu verleden tijd! Alle variaties op ‘Leeuwarden Culturele Hoofdstad Van Mijn Dromen’ rechtvaardigen wat ons betreft meteen elke uitgegeven euro.

Deze instant klassiekers zijn voor ons het bewijs dat CH2018 een grandioos succes wordt, voor zover dat het nog niet is.

Ga het gesprek aan ( comments)