Het verhaal achter washok

Het is woensdag 30 augustus 2017. Op camping De Kleine Wielen wordt het jaarlijkse introductiekamp van de opleiding Communication & Multimedia Design van de NHL gehouden.

Na een door regenbuien van bijbelse proporties geruïneerde sportdag, hebben zowel de eerstejaars studenten als de oudere jaars er de pest in. Wanneer de muziek voor de 2e avond op rij om 11 uur wordt uitgezet en iedereen verzocht wordt om naar bed te gaan, knapt er iets. Slapen? Slapen doe je thuis maar. Dit is een week om het studentenleven te ervaren. Dit is een week om lol te hebben en naar de getver te gaan. Wat nou slapen?

De menigte verlaat de grote tent die is opgezet op het terrein en verspreidt zich over de camping. Rusteloos, zoekende, klaarwakker. Is er dan niks op deze uitgestorven camping dat deze dag tot een succes zou kunnen maken?

Helaas was de geluidsoverlast van Stenden de dag ervoor zo erg, dat de muziek ruim één kilometer verderop nog hoorbaar geweest is. Als een klein festival met 700 man bepakt met stage en al, hebben ze staan blazen op camping De Kleine Wielen. Dit heeft ervoor gezorgd dat Stenden niet meer welkom is op camping De Kleine Wielen en dat er politiepatrouille over de camping ging. Balen voor ons…

Ineens trilt de grond. Er klinkt gejoel. De ramen van het washok op het campingveldje lichten op, worden donker, lichten op, worden donker. Als een bijenkolonie zonder eigen wil draaien alle hoofden de kant van het washok op. Elke centimeter vrije ruimte in het vijf bij vijf meter grote hokje vult zich met onuitputbare gelukszoekers, tot zij zo dicht op elkaar staan dat het van een afstandje, met samengeknepen ogen, lijkt op één geheel.

Dan dropt de beat. Er wordt op de muren geslagen, er wordt gesprongen, er wordt bewogen in hoeverre bewegen nog mogelijk is. “WAS-HOK. WAS-HOK. WAS-HOK,” klinkt het uit volle borst. Dit is wat ze zochten. Dit is wat ze nodig hadden. Slapen? Slapen doe je thuis maar.

Dit fantastische sfeertje met een rauw ondergronds tintje gaan we nu delen met de rest van Leeuwarden. Washok biedt Leeuwarden iets geweldigs op het gebied van underground feesten. De combinatie van Techno en Drum ’n Bass op 1 avond staat garant voor een uniek feest met een bijzonder uitbundige sfeer.

Op 7 oktober wordt deze onvergetelijke avond gedeeld met zij die hier niet bij waren. Washok wordt voortgezet in Club21. De nacht voor hen die klaar zijn met de nacht. Met hypnotiserende techno en keiharde Drum ’n Bass zorgt Washok ervoor dat je niet hoeft na te denken, maar gewoon kunt gaan. Geen bullshit, gewoon gaan.

Tekst: Michael Boersma
Foto’s: Tristan Fopma
Washok volgen? Dat doe je op Facebook.

Ook iets absurds, tofs, of grappigs te melden? Drop het op dumpjemeuk@suksawat.nl.

Ga het gesprek aan ( comments)