“Het klinkt altijd als een stad waar ik trots op ben”

WttV

Ik lees net met verbazing en plaatsvervangende schaamte dit artikel. Mijn hele volwassen leven woon ik in Leeuwarden en ik heb (net als iedereen) de stad het afgelopen kleine decennium op weergaloze wijze zien opbloeien. Van lichtelijk grijs en saai, naar inspirerend kleurrijk en spannend.

Tuurlijk, je kunt een hekel hebben aan kunst, maar het Fries Museum geeft, met zijn aanwezigheid alleen al, karakter aan de hele binnenstad. En misschien heb je niks met popcultuur. Maar loop op een willekeurig moment Neushoorn binnen en je krijgt spontaan een glimlach op je gezicht. Is het niet van de dansende meisjes in de gangen, dan wel van het horen van de talentvolle gitaarpingels van onder de trappen.

Into the Grave, PsyFi en WtTV

Je kunt Into the Grave te hard vinden, maar nergens vind je een zachter publiek. Je kunt PsyFi zweverig vinden maar nergens vind je tegelijk meer nationaliteiten die hun voeten stevig op Friese aarde zetten. Je kunt Welcome to the Village slecht voor de natuur vinden. Maar ze zorgen er wel voor dat mensen weer na gaan denken over hoe we eigenlijk met onze planeet omgaan. En hoe het anders kan.

Je kunt blijkbaar overal tegen zijn. Overal boos om worden. Je benadeeld of tekort gedaan voelen. En dan trek je ten strijde, naar de rechter. En dat mag, tuurlijk mag dat. En misschien heb je dan op papier ook nog wel gelijk. Dan win je. Mooi man, gefeliciteerd.

Maar ik verbaas me er over. Over het feit dat mensen niet in de gaten hebben wat dit soort evenementen voor Leeuwarden als stad, maar ook voor haar inwoners als mens betekent. Dat het maakt dat mensen zich geïnspireerd voelen en daarom hier blijven wonen. Dat jongeren na hun studie niet wegtrekken naar ergens waar het spannender is. Dat het ons internationaal op de kaart zet. En dat we daar rijker van worden. Niet alleen economisch maar ook qua geluk.

Maar waar ik nog de meeste moeite mee heb, is het feit dat mensen vaak niet beseffen dat cultuur niet zichzelf creëert. Je hebt er mensen voor nodig. Mensen met een idee of een droom. Maar vooral mensen met een ongelofelijke drive om ergens een verschil te maken en voor anderen iets te betekenen.

Rijke Stad

Welcome To The Village en al die andere fantastische initiatieven, zijn het resultaat van het ongekend harde werken van geweldige mensen met passie en lef. Vaak voor niks of weinig nemen ze risico’s waar de meesten van ons meteen voor zouden terugdeinzen. Omdat ze geloven in een idee of een concept. Niet om er zelf rijk van te worden maar om de stad rijker te maken.

En ja, daar zitten ook ideëen of concepten bij die ik persoonlijk niet leuk vind. Daar koop ik dan ook geen kaartje voor. Maar als het nodig is ga ik naar de rechter om er voor te zorgen dat ze blijven.

Ik woon vlakbij het festivalterrein van de Groene Ster. En als er een festival is hebben wij zo’n paal in de tuin waarmee de gemeente meet hoeveel geluid er hoorbaar is, en of het wel onder de norm zit. Ik ga er wel eens naast staan en dan horen we de muziek, de paal en ik. En welk genre er ook gespeeld wordt. Of ik het nu mooi vind of lelijk. Het klinkt altijd als een stad waar ik trots op ben.

Een bruisende cultuur is het resultaat van hard werk van gepassioneerde mensen. En je hoeft er niks voor te doen. Alleen maar te genieten. En zo nu en dan hartgrondig dankjewel te zeggen.

Door Foppe van der Veen – heb je ook een liefdevol schrijfsel, of juist een kritisch stuk, of een hilarisch filmpje? Inzenden via Dump je Meuk is leuk.

Ga het gesprek aan ( comments)