HBO diploma’s van NHL-Stenden te koop op vestiging in Qatar

NHL STENDEN diploma kopen

Holy. Shit. Bij de vestiging van NHL-Stenden in Qatar kun je gewoon je HBO-diploma kopen. Voor geld. In Nederland kun je ‘m dan weer omruilen voor een Hollands exemplaar.

Dus je hebt een beetje moeite met het niveau van de plaatselijke HBO? Maak je niet druk. Loop een semester mee op de campus in Qatar, koop daar simpel je diploma en vlieg weer terug naar Nederland. Klaar.

Dat is in het kort wat NRC heeft ontdekt wat er aan de hand is. Next level examenfraude, zeg maar. Corrupt personeel, een gebrekkige administratie, tentamen- en examenfraude, NHL-Stenden Qatar heeft het allemaal.

Een diploma zonder kennis van Word

NHL Stenden Qatar

De campus in Qatar

Werkelijk alles wordt er vervalst, van handtekeningen tot toetsen, zodat studenten maar een goed cijfer krijgen. Studenten die op hun beurt nog niet eens snappen hoe Microsoft Word werkt. Dat is geen grap, zo gaat het er daar echt aan toe.

Ook zouden medewerkers van de woestijnschool geld en luxe goederen aannemen in ruil voor voldoendes. Je leraar in een Lambo, zie je het voor je? Volledige opleidingsmaffia daar, joh.

NHL-Stenden wist er van sinds 2014

Maar dat is misschien niet eens het allerergste. Want ja, het is ook best wel ver weg en in die buurt hebben ze nou eenmaal heel andere normen en waarden dan wij. De dingen werken daar gewoon heel anders.

Het ergste is namelijk dat deze praktijken in Leeuwarden bekend zijn. In 2014 zou iemand al eens hebben gemeld dat het er een paar duizend kilometer verderop niet helemaal fris aan toeging. NHL deed vervolgens niks met die informatie. De ernst van de problemen schijnen een publiek geheim te zijn.

Ondanks dat alles dus bekend is, is zo’n Qatarees diploma gewoon om te wisselen voor een Nederlands exemplaar. Terwijl, volgens een bron, ‘het papier waarop het diploma is gedrukt, meer waard is dan het diploma zelf.’

NHL-Stenden ontkent

Ondertussen ontkent de Leeuwarder Hogeschool dat er ook maar iets aan de hand is. Feitelijk onjuist, noemen ze de aantijgingen van het NRC. Er zou nog nooit een onterecht diploma zijn uitgereikt.

Bij monde van bestuursvoorzitter Erica Schaper blijft NHL-Stenden volhouden dat het onderwijs in Qatar „aan de Nederlandse wet- en regelgeving voldoet.” Ja, best. Doet u mij dan maar zo’n retourtje HBO-diploma. Scheelt ook weer vier jaar studieschuld.

Heb jij hier ook wat over te vertellen? Laat het ons weten via de ‘DumpjeMeuk’-knop bovenaan de pagina.