Halverwege Project Sixpack ga ik nog altijd stuk

sixpack battlerope challenge

Ondertussen is Henk alweer twee maanden aan het rammen bij GO180. Met andere woorden, hij is op de helft van zijn ijdele queeste om een sixpack te kweken. Hoe staat het ervoor?

Om kort te gaan, best wel oké. Het keiharde godenlichaam waarmee ik deze zomer ieders stranddag hoop op te fleuren is er nog niet, maar als het licht goed valt in de spiegel, zie ik de contouren van wat de komende maanden best wel eens tot een bescheiden sixpack uit zou kunnen groeien.

Elke dinsdag en elke woensdag train ik me dan ook helemaal het apelazarus, samen met drie anderen. Soms pak ik er ook nog een zaterdag bij. Elke keer heb ik pijn. Elke keer vraag ik me af waarom ik dit in hemelsnaam doe. Fit zijn is leuk, maar tegen welke prijs?

Lekkere pijn

Dan, na zes weken of zo, arriveer ik weer met mijn sporttasje bij GO180. Die had ik niet mee hoeven nemen, want die avond hebben we een voorlichting over het belang van goede voeding en hoe je dit goed op je activiteiten afstemt.

Terwijl Martijn vertelt waarom het best prima is om dagelijks vijftien eieren, zes bakken kwark en een rijstwafel te eten, voel ik hoe mijn lichaam, geheel tegen mijn luie natuur in, zit te jeuken om te gaan bewegen. Voor het eerst sinds mijn fysieke martelgang, besef ik dat het stiekem heel erg prettig is om gewoon twee keer per week even lekker te sporten. Ook al ga je dan helemaal stuk.

Aan het einde van de lezing ben ik weer wat kennis rijker, maar mijn ledematen voelen helemaal niet voldaan. Het is een wonder, maar ik vind het daadwerkelijk jammer dat ik niet ben afgebeuld.

Nooit routine

De weken daarna kom ik echter weer voldoende aan mijn trekken. Het overload principe zorgt ervoor dat een uurtje trainen nooit makkelijk is. Je zou denken dat als je een oefening heel vaak doet, dat het dan wel gaat wennen. Maar net als je denkt een schema enigszins onder de knie te hebben, gooit Martijn dat hele schema weer om.

Eens in de zoveel tijd nemen de trainers zelf ook een opfriscursus en leren ze dingen die ze meteen in de praktijk brengen. Nooit geweten dat je het afpeigeren van een lichaam zo kon variëren. Wat wel heel vaak terugkomt, zijn de sessies op dinsdag en daar kan ik je één ding over vertellen.

Everybody hates legday

Een uur per week folteren we alle spieren in de benen. En dat is vreselijk. Lunges, squats en wall-sits zijn onmenselije.ke uitvindingen, waarbij m’n bovenbenen al vanaf de eerste minuut intens in de fik staan. En dan weet je, ik moet nog negenenvijftig minuten.

Even later zijn m’n benen doorgaans zo aan hun einde, dat ik door de gym zwalk als een hert dat net een beroerte heeft gehad. Inclusief kwijl dat bij m’n bek langs druipt en wegdraaiende ogen.

Extra uitdaging

Elke dinsdag word ik gewogen. Na zo’n meetmoment roept Martijn me even bij zich. Mijn gewicht gaat namelijk prima. Volgens de grafiekjes wissel ik mijn vetmassa langzaam maar zeker in voor spiermassa en dat is fijn. “Vanaf dit moment,” zegt mijn coach stellig, “is voeding het belangrijkste.” Hij heeft het natuurlijk over mijn regelmatige pilsjes, verdorie. “En ook om elf uur naar bed.”

Dat om elf uur naar bed is bijna niet te doen. Dan begint immers het leven pas. Omdat ik toch naar die sixpack wil, besluit ik voorlopig wel het bier links te laten staan. Oftewel, een uitdaging bovenop een uitdaging. Bid voor mij.

Resultaat

vOOR EN NA PROJECT SIXPACK

Op de foto’s zie je het resultaat tot nu toe. Stiekem had ik gehoopt ondertussen dusdanige spiermassa te hebben gekweekt, dat ik na deze challenge vanzelf een keer een aanbod als model zou krijgen. Dat gaat niet gebeuren, ben ik bang. Misschien moet ik toch eens beginnen aan die eiwit-shakes.

Wat ik wel merk is een algehele vooruitgang in fitheid. Ja ja, cliché natuurlijk. Van bewegen word je fit. Nou, wat een nieuws. Toch is het zo. Ik slaap beter, ben ook scherper op m’n werk en voel me sterker. En laten we wel zijn, ik heb nog anderhalve maand.

Ondertussen blijft het stil bij Teo en zijn yoga-challenge. Zijn pezen willen niet helemaal oprekken, of een of andere kulsmoes. Die split is er dus nog lang niet, terwijl dat sixpack steeds dichterbij komt. Koppie d’r bij, Teo!

 

 

Ga het gesprek aan ( comments)