Dit moet je zien op WtTV – volgens de organisatie, programmeurs en kenners

Foto: Ruben van Vliet

Foto van Ruben van Vliet

We vragen kenners naar hun tips voor Welcome to The Village. Een soort van Guide to. Is handig. Zodat je niet het hele weekend bij de ponyvleestoko staat.

Er komt gewoon ontzettend veel moois. Daarbij het risico dat je enkel oog hebt voor de bekende namen in het blokkenschema. Zou zonde zijn. Daarom vragen we Koen Haringa, Peter Dijkstra, Eva van Netten, Willie Darktrousers, Wytse Dijkstra en Ruben Planting wat we niet mogen missen.

Kortom: must sees van de organisatie, programmeurs, een kenner en een artiest. Die weten wel wat.

Franz Ferdinand

Zaterdag 22:00 – Bontebok

Getipt door niemand minder dan Koen Haringa: mede-organisator van WtTV. Koen, waarom deze voor de hand liggende band?

Franz Ferdinand is een band uit Schotland die jaren geleden voor het eerst… OH WHEN I WOKE UP TONIGHT I SAID IIIIIII’M GONNA MAKE SOMEBODY LOVE MEEE! I’M GONNA MAKE SOMEBODY TUDUUUUU!!”

Duidelijk. Nog meer leuks?

Saman Amini

Zondag 14:30 – Salon Perdu

“Ik ken Saman een beetje van de Literaire DIS vorig jaar, en hij is een held. Saman vluchtte als 11-jarige vanuit Iran naar Nederland, en bleek al snel een groot talent te hebben voor acteren en zingen”, vertelt Koen.

“In zijn theatervoorstelling vertelt hij wat ervoor nodig is om overeind te blijven als niks meer overeind staat. Super indringend en confronterend, maar ook grappig en mooi.”

En de laatste?

Aziza Brahim

Zaterdag 15:45 – Blessum

“Bijzonder verhaal: Sahrawi-zangeres Aziza Brahim groeide op in een vluchtelingenkamp in Algerije. Ze ontsnapte uit de ellende door haar muziek. Nu treedt ze op over de hele wereld en brengt het verhaal van de Sahrawi aan de man door middel van haar fantastische traditionele woestijnblues.”

Woestijnblues dus. Misschien zorgt ze voor wat droogte tijdens het festival. Zou mooi zijn.

Nineties Productions – Untitled, 2017

Zaterdag 22:30 – Kolderwolde

De beurt is aan Eva van Netten: Europees- en kunstprogrammeur van het festival. “Eigenlijk nog veel breder dan dat”, zegt ze snel. Nineties Productions, vertel:

“Een heerlijk wause theatershow van collectief Nineties Productions. Eigenlijk een theatervoorstelling, talkshow, concert en vooral een feestje ineen. Bier halen tijdens de voorstelling kan gewoon. Iets leuks roepen ook – waarschijnlijk word je ook gevraagd dat te doen. De plaspauze is trouwens een van de hoogtepunten, dus dan vooral niet weggaan.”

Cakes da Killa

Vrijdag 21:45 – Salon Perdu

De tweede tip van Eva klinkt als een moordlustig gebakje. Waarom moeten we dit checken?

“Een van mijn persoonlijke favorieten!” Mooi, dat is precies de bedoeling. “Keiharde hiphop waarin hij onderwerpen als gender en democratie agendeert. Vooral heel hard losgaan is hier verplicht.”

Willie Darktrousers & De Splinters

Zaterdag 17:15 – Kolderwolde

Tijd voor tips van Wytse Dijkstra. Doet onnoemelijk veel met cultuur, zo klinkt het in de wandelgangen. Is betrokken bij WtTV, piepjong en net afgestudeerd aan de Academie Voor Popcultuur. Eerste tip: Willie.

“Een heel veelbelovende local die zijn identiteit en eigenzinnigheid super goed in z’n muziek weet te stoppen. Hij hoeft maar één woord te zingen en je weet dat het Willie is. En dan de bio: “Nederlandstalige garagedoom, swingpunk en noisefolk”. Dat is toch top.”

Tip nummer twee van Wytse:

The Other Shi + CIEL

Zaterdag 20:30 – Kolderwolde

“Een nieuw project van podium Asteriks waarin een Europese artiest wordt gekoppeld aan een local. De week voorafgaand aan het festival, hebben ze alle middelen tot hun beschikking om samen een eenmalige show voor te bereiden. Niemand weet van tevoren wat er uitkomt, alleen het slot van de programmering staat vast.”

“Dit is op heel veel verschillende manieren een spannend en interessant project. Zeker de moeite waard om zo’n uniek moment mee te maken.”

Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag – Mechanical Ecstasy

Vrijdag 23:30 – Grootegast

Niet alleen getipt door Wytse, maar ook door Peter Dijkstra. Volgens de programmeur van Welcome to The Village een echte aanrader:

“Als je dan toch je weekend in gaat luiden, doe het dan met stijl en klasse. Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag dompelen je onder in een internationaal bekroond spektakel vol hard pompende beats en dampende dansmoves.”

Vet, maar Peter heeft meer:

Welcome to the Verjaardag

Zaterdag 00:15 – Grootegast

“Welcome to the Village wordt dit jaar vijf en dat vieren we met de Avondetappe! De allerleukste dj’s uit eigen stadsje demarreren zoals je nog nooit hebt gezien. Van ABBA (of Arcade Fire) tot Kraftwerk, ze koersen op de beste plaatjes af. Vergeet je helm niet!”

Charlie Bones

Vrijdag 23:00 – Blessum

Nooit verkeerd om Ruben Planting te vragen naar wat tips. Hij is verantwoordelijk voor de dance-acts dit weekend.

Charlie Bones is de allerbeste Britse ochtendshow host. Draait Simply Red en Sade tot en met de meeste obscure Japanse wave. All-round good guy en zijn ochtend show op NTS (Nederlandse tijd 10:00 – 13:00) is de leukste show om je dag mee te beginnen.”

“Vorig jaar hadden we Ge-Ology, deze was 2 weken bij hem hem te gast en nu komt NTS naar Leeuwarden. FRIDAY FRIDAY FRIDAY!!!! DO YOU???!!!!???!!”

Nog een tweede suggestie?

Ninos Du Brasil

Zaterdag 23:00 – Blessum

Trommelende mannen uit Brazilië gecureerd door onze vrienden van Fuchsbau festival. Speelden een wonderlijke set op het Lente Kabinet (klein broertje van Dekmantel). Gewoon bij zijn op de zaterdag!”

King Ayisoba

Zaterdag 21:45 – Blessum

Last but nog least: twee acts uit de hippe hoed van Willie Darktrousers. Willie is zelf genoemd als act door Wytse Dijkstra, maar is zo aardig om het volk te voorzien van zijn eigen suggesties. Allereerst King Ayisoba.

“Die komt uit Ghana en speelde een paar jaar geleden ook op de Village en dat was echt fantastisch. Hij kon heel goed een geit nadoen en voor de rest was de sound en de energie en de sfeer ook echt super!”

Zea & Kosten Koper vs Drumband Halleluja Makkum

Dit hele project geeft me gewoon echt een goed gevoel. Volgens mij zijn het dit soort samenwerkingen die de mensheid in deze grillige tijd vooruit kunnen gaan helpen”, sluit Mr. Darktrousers af. Amen.

Hier vind je nogmaals het blokkenschema. Zelf acts, voorstellingen of andere fantastische tips voor WtTV? Gewoon even delen in de comments op Facebook. Is leuk. Nog geen kaartje voor WtTV? Kopen kan hier!

Door Freek Niemeijer

Ga het gesprek aan ( comments)