Groningse eierbal infiltreert Leeuwarden

eierbal snackbar

De eierbal is een typisch Groningse snack. In Leeuwarden kun je ‘m echter overal en nergens krijgen. Voor een prima prijsje ook nog. Goed ingeburgerd, zeg maar.

In Groningen, de provincie die zo enerverend is dat ze maar dezelfde naam kreeg als de enige plek waar er wat valt te beleven, is de eierbal zowat een heilig relikwie. De snackautomaat haar altaar.

Het gaat zo ver, dat het stuk frituurvoer is uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Hier in Friesland hebben we een eigen taal, Fryske Dumkes, Fries Suikerbrood, een eigen taal, de Elfstedentocht en oranjekoek. Groningen heeft de eierbal. En trots dat ze zijn!

Eierbal bij de snackbar om ‘e hoek.

Hoe dan ook, gewoon in Leeuwarden te halen dus, die Groninger trots. Volgens de reacties bij deze foto was vooral Automatiek Tromp een meester van de bal. Maar die bestaat niet meer.

In de Vrijheidswijk is een snackbar waar ‘ie te halen is en ook Snackbar de Potmarge heeft de eierbal in het assortiment. En natuurlijk heeft de allerbeste snackbar van de wereld ‘m ook. Dus we haalden er eentje bij Snackbar ’t Vliet.

Even kieken bij…

het vliet snackbar

Voor de opvallend lage prijs van €1,77 laat je de meneer van Snackbar ’t Vliet een eierbal in het gloeiend hete vet mieteren. Hij vertelt dat het inderdaad een typisch Groninger snack is, maar dat ze ‘m al 55 jaar in het assortiment hebben.

“Loopt goed,” zegt hij. Veel woorden maken ze hier niet vuil aan dingen uitleggen. Of er ook echte Liwwadder snacks zijn? Snackmeneer schudt zijn hoofd.

“Maar we maken de snacks met de hand. Nierbroodjes. Lihanbouten. De eierbal ook.” Nou, hoe Leeuwarders wil je het hebben?

Niet veel later is de eierbal klaar. “Een beetje mosterd,” zegt de man als we vragen of er saus bij moet. Die kost niks extra. Deze snackbar moet ook de laatste zijn waar je nog gratis saus bij je eten krijgt.

Het ding, een hardgekookt ei in een soort ronde kroket – maar dan anders, is prima te nassen. Misschien wel beter dan zijn Groninger soortgenoot.