Goed nieuws: het stadsstrand is open, maar pas in 2017 bruist het

stadsstrandNa alle publicaties over het stadsstrand is het tijd voor een gesprek met eigenaar Ritske Merkus. Nou ja, het is tijd voor een update en daarom bel ik met Ritske, die mij vervolgens uitnodigt voor een gesprek.

Prima, genoeg vragen voor hem en dat gaat beter face to face aan tafel. Na wat beleefdheden uitwisselen, is het tijd voor de vragen. Zoals: “Die 110.000 euro subsidie…” Voordat de vraag is uitgesproken, zegt Ritske: “Als je direct over dat geld begint, dan eindig ik nu het gesprek. Dan ben ik er klaar mee.”

Subsidie want energiezuinig

Lekker begin wel, en we komen er niet snel van los. Voor mij is die 110k de reden om het gesprek aan te gaan. Voor Ritske de reden om het gesprek af te kappen. Hij wil het woord gemeenschapsgeld niet horen. We herhalen deze zetten nog een keer of vijf, en dan rollen we toch echt een gesprek in.

Dat doen we tijdens de rondleiding op het terrein. Want Ritske wil graag laten zien waar het gemeenschapsgeld naartoe gaat.  “Zie je die zonnepanelen? Daar zit 10k subsidie in. We zijn erg energiezuinig. We hebben led-lampen en maken gebruik van infraroodbakken als verwarming,” vertelt de eigenaar opgetogen.

Tendentieuze media

Dan slingert hij de deur naar de kleedkamer open. “Ook hier weer led-verlichting, zuinigheid vinden we belangrijk.” Duurzaamheid kost wat en daarom vindt hij het te billijken dat er geld van de gemeente inzit. “Wat ook veel heeft gekost is het zand en de aanleg van kabels en zo. Dat zie je allemaal niet, maar dat is best duur geweest.”

Ritske baalt van de berichtgeving in de media, geeft hij aan. Ze hebben echt het beste voor met de stad. Het strand is voor iedereen. Niet alleen voor de sporters bij de Merkussen, zoals in de LC staat. “Iedereen is welkom. Vanaf deze week zijn we echt open. Pak je handdoek, vul je tas met drinken en kom chillen bij ons.”

Rietkraag

Toch zitten er wel wat  vreemde haken en ogen aan het strand. “Dit is de enige plek in Leeuwarden waar je vanaf de wal zo het water in kunt,” zegt Ritske in de LC. Dat blijkt niet helemaal te kloppen. Er zit een dikke rietkraag tussen de Potmarge en het strand. Naast het Stadsstrand ligt een groenstrook. Daar kun je via drijvende steigers wel het water op en in.

De rietkraag is een probleem, hoe hard Ritske dat ook probeert te bagatelliseren. De Potmarge is een beschermd monument. Het riet mag niet zomaar verwijderd worden. En hoewel het strand daardoor is afgesloten van het water, waardoor het water zelfs uit het zicht verdwijnt, is dat volgens de eigenaar niet zo’n issue.

Geen zwemwater

Om dat te staven, spreekt hij de enige gast van dat moment aan. In het gras naast het strand ligt een vrouw te zonnebaden. Haar kinderen spelen in het water. Ritske vraagt haar of ze ook last van het riet heeft, in de hoop ze zijn relaas onderstreept. Helaas. Ze vindt het wel hinderlijk. Hoewel ze er niet direct last van heeft, vindt ze het wel kut dat ze geen uitzicht heeft.

Ritske Merkus bij het stadsstrand

Ritske Merkus bij het stadsstrand

“En ik dacht dat je zo vanaf het strand het water in kon, maar dat kan dus niet dankzij het riet. Waarom haal je het niet weg?” Goede vraag, maar dat mag dus niet. Er mag wel meer niet. Zo mag je er volgens Ritske eigenlijk ook niet zwemmen. Maar daar komt hij later, als er kinderen in de Potmarge zwemmen, een beetje op terug.

Riooloverstort

Het is officieel geen zwemwater. Zeker na een goede regenbui is dat niet aan te raden volgens hem: “Als het hard regent dan fungeert de Potmarge als riooloverstort.” Niet heel erg fris om in te spartelen na een ferme regenbui dus. Maar Ritske is geen opzichter en dus laat hij de kinderen lekker zwemmen. “Niet mijn taak.”

Ook wil Ritske wat zeggen over de ‘treinreizigersinteractie’, wat in de officiële plannen staat. Prachtige term voor overlast van langsrazende treinen, maar volgens de eigenaar valt dat allemaal wel mee. “Heb je last van de trein?” Heeft ie gelijk in, het is niet heel hinderlijk. Komt ook omdat er twee dikke zeecontainers op elkaar zijn gestapeld die fungeren als soort van geluidsscherm.

Verkeerde verwachting

Over die containers gesproken, dat is wel een probleem. Zoals het complex er nu staat, is conform de goedgekeurde aanvraag bij de gemeente. Maar buurtbewoners hekelen de containers. Hun uitzicht is verdwenen. In de LC staat dat Ritske en omwonenden in gesprek zijn. Maar dat is nu niet meer het geval. “Wij hebben een vergunning hiervoor, bewoners melden zich maar bij de vergunningverstrekker.”

De eigenaar geeft toe dat er, mede dankzij het stadsstrand zelf, een beetje verkeerde verwachting is ontstaan. “Door de opening in april dacht iedereen dat het strand snel open zou gaan. Maar we hadden echt nog even nodig. Zo is deze week pas de koffiemachine geregeld en ook de keuken is pas deze week geleverd.”

Vergunning

Er zit ook nog steeds geen horecavergunning op het complex. Dat is vervelend, maar niet desastreus. “We geven al best veel bedrijfsfeesten, dat gaat prima. Zo was hier laatst een hele club van de Albert Heijn. Dan mogen we ook bier schenken, zolang het maar besloten is.” Eigenlijk gaat het best goed volgens hem. “We liggen zelfs voor op ons eigen schema.”

Ritske begrijpt dat men denkt dat het strand er alleen is  om de Sup-school van zijn vrouw een boost te geven. “Omdat de sup-school nu als enige echt volop gebruik maakt van de locatie, lijkt het alsof het daar om draait. Maar dat is niet zo. Ook de sup-school betaalt gewoon huur aan de stichting Stadsstrand, net als alle andere gebruikers.”

Stadsstrand is er echt voor de stad

Sowieso is Ritske wel een beetje klaar met het negatieve en volgens hem tendentieuze geleuter over zijn Stadsstrand. “We doen het echt voor de stad. Om de watersport te bevorderen. Om toeristen en Liwwadders een chill plekje te geven. En noem mij eens een betere locatie in Leeuwarden voor een strand?” En die dikke ton subsidie valt gezien de honderden miljoenen, die in de provinciale watersport worden gestoken ook wel mee, vindt Ritske. Mag ik niet over zeuren.

Hij hoopt tot slot dat Leeuwarden nog even geduld kan opbrengen. Hoewel het strand sinds deze week open is voor het publiek (iedereen is welkom op mooie dagen) is 2016 vooral een overbruggingsjaar. “In 2017 moet het hier volop leven en bruisen. Daar mag je me op vastpinnen,” belooft Ritske. Dus Leeuwarden, nog even geduld, maar dan heb je ook wat!

Door Willem Groeneveld

IMG_0620

Ga het gesprek aan ( comments)