Goed nieuws: drie maanden collegegeld terug bij vertraging afstuderen

Corona maakt vele slachtoffers. Van zieken en doden, tot mensen die hun werk kwijt raken en studenten die niet kunnen afstuderen. Voor die laatste groei komt het ministerie nu met een geste. 

Studenten die voor de zomer hun diploma zouden halen, maar door de corona daar niet aan toekomen of vertraging oplopen en zich na de zomervakantie opnieuw moeten inschrijven, krijgen drie maanden les- of collegegeld terug. 

MBO, HBO en universiteit

Het gaat om alle studenten die tussen september en eind januari hun mbo-, hbo- of universitaire diploma halen. En heel fijn: het kabinet gaat niet controleren of hun vertraging echt door de coronacrisis komt. Het gaat op basis van goed vertrouwen, want alles controleren is geen doen. Wanneer de studenten het geld precies krijgen, is nog niet duidelijk.

Ook laatstejaars studenten van wie de basis- of aanvullende beurs in de zomermaanden afloopt, maar die door corona bijvoorbeeld geen stage konden lopen, krijgen een eenmalige compensatie. Als zij in het najaar nog niet op stage kunnen, worden er alternatieven bedacht, zegt minister Van Engelshoven tegen de NOS. 

Om welke bedragen gaat het?

Het gaat om studenten die tussen september 2020 en eind januari 2021 hun diploma (zouden) halen. Zij krijgen drie maanden les-, of collegegeld terug. Dat varieert van 150 tot 535 euro per maand.

Studenten van wie de basis- en aanvullende beurs afloopt in juli, augustus of september krijgen eenmalig financiƫle compensatie. Voor mbo-studenten met alleen een basisbeurs gaat dat om 800 euro. Als zij ook een aanvullende beurs hebben, wordt het 2000 euro. Studenten in het hoger onderwijs met een aanvullende beurs krijgen 1500 euro.

De minister komt tot deze maatregelen omdat het ministerie begrijpt dat studenten het financieel moeilijk hebben. Veel studenten werken bijvoorbeeld in de horeca of op festivals, dat valt allemaal weg.