Gemeente Leeuwarden wint rechtszaak over Neushoorn

Neushoorn rechtszaak KHN gemeente

In het begin van dit jaar maakten we duidelijk waar de rechtszaak van Koninklijke Horeca Nederland tegen Gemeente Leeuwarden over ging. De vergunningen van Neushoorn zouden van geen kant kloppen. Wel dus, want de zaak is ongegrond verklaard.

Het nieuws kwam per toeval van de persvoorlichter van Gemeente Leeuwarden. We belden ergens anders voor en vroegen tussen neushoorn en lippen door hoe het nou eigenlijk stond met die rechtszaak.

Tjalling Landman, persvoorlichter van ons aller gemeente weet ons te vertellen dat deze uitspraak al op 15 maart was. De bestuursrechter oordeelde dat alle bezwaren van Koninklijke Horeca Nederland(KHN) ongegrond zijn.

Met andere woorden, niks aan de hand voor Neushoorn en de gemeente. Dat is fijn. Tenminste, voor de gemeente en Neushoorn.

Reacties gemeente en KHN

Gemeente Leeuwarden

De uitspraak is nog niet openbaar, dus iedereen die we vroegen om een reactie was wat overvallen met het nieuws. Behalve de gemeente en KHN. Maar dat is ook wel logisch, ze waren tenslotte in de rechtszaal.

“Ja, we kunnen ons in de uitspraak vinden,” zegt de persvoorlichter nuchter. “We zijn in het gelijk gesteld, dus het is zo ook wel klaar.” Goed verhaal, hoor. Lekker kort ook.

De verliezende tegenpartij, de heren en dames van Koninklijke Horeca Nederland vinden het allemaal wat jammer, al begrijpen ze de gedachtengang van de rechter.

“De Drank- en Horecawet zegt hier verder niks over,” vat KHN-lid Derk Jan de Lange de zaak samen, “dus dan heeft de rechter ook geen enkele reden om iets aan die vergunningen te doen.”

Als het mag van de wet, kun je de gemeente eigenlijk alleen maar aanspreken op een stukje ethiek…

Al blijft het wat vreemd, vindt Derk Jan. “De gemeente stelt een Algemene Plaatselijke Verordening(AVP) op en helpt vervolgens een instantie om diezelfde APV te omzeilen,” vat hij samen. “Het is uiteindelijk een gat in de wet. En als je het niet eens bent met de wet, moet je niet naar de rechter, dan moet je naar de wetgever.”

En dat is precies de volgende stap van de KHN. “Daar houdt de landelijke afdeling van KHN zich mee bezig. De Drank- en Horecawet wordt binnenkort herzien en dan is het wel de bedoeling dat hier wat aan gedaan wordt.”

Toch is het voor de noordelijke afdeling van de KHN eerst ook wel gedaan. Derk Jan kijkt liever naar de toekomst. “Je moet toch met elkaar door één deur. Kun je je wel blijven verzetten, maar dat is al helemaal niet constructief.”

Reacties van Neushoorn en andere partijen

Nadia nachtburgemeester

 

Nieuwbakken nachtburgemeester Nadia El Barcani is toch een beetje teleurgesteld in de uitspraak en de statische houding van de gemeente.”Het is nu helemaal niet duidelijk waarom Neushoorn deze vrijheden heeft en mag behouden,” zegt ze.

“Dan hou je de sfeer van oneerlijke concurrentie en dat is natuurlijk niet prettig voor de sfeer en samenwerking in het Leeuwarder nachtleven. Ik daag Neushoorn dan ook uit om hier gewoon eerlijk over te zijn.”

Dat zal wel goed komen, want Yvonne Bleize, de gloedjenieuwe directeur van Neushoorn, is ook wel van de samenwerking. “Dat de zaak ongegrond is verklaard, dat is dan zo. Maar ik denk dat ik maar eens met KHN en de ondernemers hier in de buurt om tafel moet, om te zien wat we voor elkaar kunnen doen. Ja, zo simpel is het toch?”

En wat betekent dit voor de horeca om Neushoorn heen? “Op sommige punten wordt er oneerlijk gehandeld,” zegt Tai-Pan, mede-eigenaar van Club Red, “maar dat is geen nieuws.”

Zolang er door het podium aan het Ruiterskwartier niet te commercieel wordt geprogrammeerd, heeft hij echter minder moeite met de uitspraak. “We moeten hier de moed niet verliezen en vertrouwen op onze eigen kwaliteiten.”

En nu dan?

De gemeente wint en wat de gemeente betreft is het daarmee wel klaar. Beetje simpel gedacht en gelukkig denkt niet iedere betrokkene zo zwart-wit. Volgens onze nachtburgemeester Nadia is het hoog tijd dat men eens even openheid van zaken geeft en die oproep lijkt gehoor te krijgen.

Zowel Neushoorn als KHN geeft aan constructief en samen naar de toekomst te willen kijken. Dat belooft veel goeds.

De uitspraak was al op 15 maart. De publicatie hiervan is ergens volgende maand te vinden. Een geanonimiseerde versie van de uitspraak is wel in ons bezit. 

Ga het gesprek aan ( comments)