Gemeente koopt voor twee ton een boot die niet vaart

Gemeente Leeuwarden koopt ARK

Dus je hebt als Culturele Hoofdstad nog een plek nodig waar mensen informatie kunnen vinden. Wat doen je dan, als krap zit met je budget? Dan koop je natuurlijk een boot die amper vaart, maar wel twee ton kost.

Het gevaarte, dat nu vlakbij de Blokhuispoort ligt, gaat gebruikt worden als informatiecentrum voor het project DNALWD2018. Best wel een cool project, waarin heul veul reageerbuisjes het verhaal van Leeuwarden vertellen.

Volgens de Ljouwerter Krant wilde men daar eerst een paviljoen voor bouwen in de Prinsentuin. ‘Paviljoen’ is eigenlijk ook alleen maar een duur woord voor ‘huuske’, maar klaar.

Duur in aanschaf en onderhoud

ARK ARK ARK

Zo’n paviljoen is echter te duur en dus kijkt men naar andere opties. En die andere optie is dus de ARK geworden, een optie die tegen de €200.000,00 aan klotst.

Voor dat bedrag kun je een huis kopen. Een groot huis, ook nog. Vraag een willekeurige Liwwadder aannemer wat hij kan bouwen om duizend reageerbuizen in te presenteren en dan durven we te wedden dat er een schitterend huuske staat, voor nog niet de helft van het geld.

En waarom wil de vorige eigenaar, het centrum voor Architectuur en Ruimtelijke Kwaliteit, eigenlijk van hun ark af? Nou, omdat het onderhoud je ook nog eens per dag armer maakt. Die valt dus in de categorie ‘goedkoop is duurkoop’, al is er met deze aankoop ook nergens echt sprake van goedkoop.

Geld is op

In het kort is er dus rond de €189.000 aan publieksgeld betaald voor een boot die wel mooi is, maar alles behalve goedkoop. En oh ja, het ding heeft het varend vermogen van een lekkende koelkast.

De aanschaf is vooral een beetje zuur in het licht van dit artikel van de LC, waarin staat dat het toch wat krapjes is met de begroting voor CH2018 en de overigens erg mooie projecten.

Tuurlijk, een drijvende presentatieruimte is altijd mooi, maar zelfs dat moet goedkoper kunnen. Bouw dan een vlot. Voor twee tientjes hout en een stuk touw ben je al een heel eind. Paar platen aluminum eroverheen en dan heb je gewoon een hartstikke mooie replica van de ARK.

Ga het gesprek aan ( comments)