Game zorgt voor betere concentratie bij ADHD en wordt medicijn

In Amerika is de game EndeavourXR goedgekeurd als aanvullende behandeling bij ADHD. Het spel helpt tegen concentratieproblemen.

En dat is tof! Helemaal wanneer je weet dat een behandeling bij deze aandoening normaal gesproken gepaard gaat met mentaal slopende psycho-educatie, coaching en psychotherapie bij de lokale GGZ. Straks kun je dus even een uurtje gamen en dat is toch veel leuker.

Gamen als medicijn

EndeavourXR
Beeld: Akili Interactive

EndeavourXR is de eerste game die is goedgekeurd als medicijn bij ADHD. In de game, die beschikbaar wordt op iOS apparaten zoals een IPhone of IPad, moeten obstakels ontweken worden en objecten worden verzameld. Best lachen dus.

Daarbij is uit studies van maker Akili Interactive gebleken dat een derde van de kinderen met vijf dagen per week 25 minuten spelen, zich beter kon concentreren. Deze verbeteringen hielden een maand lang stand.

America first, Netherlands second?

Vooralsnog is de aanvullende behandeling alleen in Amerika, maar de kans zit er in dat dit ook in Nederland wordt toegepast. Dat zou fijn zijn, want op deze manier wordt de behandeling van ADHD toch net even wat leuker.