Fryske Vlogger hackt je helemaal de moeder

Bizar stukje Hacken voor Dummies in het nieuwste vlogje van Eduard Rekker, alias de Fryske Vlogger. Zonder al teveel moeite heeft hij allemaal persoonlijke info te pakken.

Eduard de vloggert vindt op straat een ouwe PC. Die heeft iemand weggegooid. Weet je wat, denk de man met zijn camera, ik sloop die harde schijf er eens uit. Zien wat je er mee kunt.

Voor het experiment haalt hij ook nog maar eventjes een extra kompjoetertje bij de kringloop. Beide PC’tjes worden aangesloten en Eduard en zijn bekrulde kompaan Bart pielen wat met het ding om.

Identiteitsfraude

Hacker fryske vlogger

Kabeltje hier en floep, all the info is yours

Wat volgt is een klassiek gevalletje Holy Fuck. Binnen een paar minuten hebben de heren hacker beide pc’s gekraakt en steken ze hun neusje ongehinderd waar ze het willen.

Ze vinden foto’s, bankafschriften, loonstrookjes, identiteitskaarten en nog veel meer. Het is genoeg informatie om helemaal all-your-base-are-belong-to-us op iemands persoonlijkheid te gaan.

Kroonjuweel van de digitale buit is een verklaring van psychiater. Wat er staat is niet bekend, Eduard is netjes genoeg om gevoelige info onduidelijk te maken, maar de vlogger schrikt er dusdanig van dat hij de speurtocht stop zet.

Wat hebben we hiervan geleerd

De video maakt heel goed duidelijk hoe gevoelig je informatie is, als het op je computer staat. Laten we wel zijn, eigenlijk heeft iedereen tegenwoordig zijn hele leven digitaal opgeslagen.

Doe je dus je computer weg, of je laptop, tablet of mobiele telefoon, zorg er dan voor dat al je data is verwijderd. Want nu is Eduard een prima vent, maar een cybercrimineel legt vijf euro neer bij de kringloop en heeft naast een DukeNukem-waardige pc ook een gratis persoonlijkheid erbij.

Zelf weet de Fryske Vlogger ok niet zo goed wat hij met de situatie aan moet. In zijn kantoor liggen nu twee harde schijven, vol privégegevens. Hoe deze te vernietigen? Een enkeltje magnetron –> blender –> hydraulische pers –> vuurpeloton zou het klusje wel moeten klaren.

Ga het gesprek aan ( comments)