Fresku wil misschien clip opnemen in de Blokhuispoort: “Zo’n vet gebouw!’

FreskuEen van de grootste eindbazen van Welcome to the Village dit jaar is Fresku. De uitgesproken rapper behoort tot de absolute top van Nederland en staat zaterdag om 18:30 voor een half uurtje geprogrammeerd op het het grote podium.

Een half uurtje is kort. Eigenlijk te kort. Dat vindt Fresku zelf ook, zo geeft hij voor het optreden aan. Maar hij trekt zich er ook weinig van aan. Hij heeft schijt en speelt een set van bijna een uur met zijn band. Band, ja een band. Op grote podia neemt hij die mee, en dat is echt van toegevoegde waarde.

Het wordt dankzij de band een stuk muzikaler en melodieuzer. De act heeft zelfs door de muzikanten wel wat weg van The Roots. Maar dan op zijn Nederlands. Met uiterst gevoelige liedjes als twijfel: “Het enige wat mij nu nog kan stoppen op het pad dat ik bewandel onderweg naar succes is mijn eigen twijfel.”

En: “Twijfel je meer dan ik, ik betwijfel het.” Het zijn geen zoete woorden voor de b├╝hne, het is Fresku. Hij is bekend van songs als ‘Kutkop’, een snoeiharde track waarop het publiek helemaal losgaat, maar ook van liedjes waarin hij zichzelf uiterst kwetsbaar opstelt en vanuit die positie de samenleving onder de loep neemt.

In het uurtje optreden komt alles voorbij. De gevoelige plaatjes, de brief aan Kees, de harde opinies op de maatschappij en liefde. Fresku is verdrietig door wat er gebeurt in Turkije en Frankrijk. Het vreet aan hem, hij heeft gister een half uur nodig gehad op het podium om de knop om te zetten.

FreskuDaar is op WttV geen sprake van. Vanaf de eerste noten zitten de sfeer en het feest er goed in. Maar wel pas nadat hij heeft stilgestaan bij alle ellende in de wereld. In een intieme toespraak bedankt predikt hij liefde en verbondenheid. Het is de enige weg voor de samenleving om er samen uit te komen, daar is hij van overtuigd.

Tegelijk weet hij ook dat zijn visie niet zaligmakend is. Dat zijn blik op de wereld ook niet veel meer is dan zijn waarheid en dat er heel veel waarheden bestaan. Daar slaat weer de twijfel toe, waar hij over rapt, waar hij mee worstelt. Waar hij niet mee worstelt is met het festival en met Leeuwarden.

WttV vindt ie fantastisch. Het gebied, de ruimte, het water, het groen en de mensen, het doet hem allemaal goed. Het drukt alle narigheid wat naar achteren. En hij voelt zich thuis in Leeuwarden. Laatst is hij al op bezoek geweest bij het Collectief in 058.

Een mooie dag is dat geworden volgens Fresku. Beetje praten over het vak met jonge talenten uit Leeuwarden. Tips en tricks uitwisselen en elkaar inspireren. En vooral: de Blokhuispoort. Daar is Fresku danig van onder de indruk.

“Dat ene gebouw, die oude gevangenis, die is zo vet. Wat een gruwelijk gebouw. Ik wil daar wat mee. Misschien een keer een clip opnemen.

Er komt later nog een filmpje online met het interview en beelden van het optreden.

Fresku op de foto met vrijwilligers en gasten van het Collectief

Fresku op de foto met vrijwilligers en gasten van het Collectief

 

Ga het gesprek aan ( comments)