Foto’s op hun plek bij FryslânPhoto Festival

Fryslan foto festival

Dit weekend geen fluit te doen? Dan kun je altijd nog even foto’s checken. FryslânPhoto Festival is aan en bezig in de hele binnenstad.

Het festival verzamelt de plaatjes van bekende en minder bekende fotografen uit de stad. Op niet minder dan negen verschillende locaties kun je hun werk bekijken.

Er is zelfs een hele route die je kunt lopen. Dan kom je bij Neushoorn terecht, good old Oldehove en nog een handjevol kerken. Kom je daar ook eens.

Op je plek in de Blokhuispoort

Fryslanphoto festival

Wie z’n plek is dit?

Het FryslânPhoto Festival heeft als thema ‘Mijn plek’. Nu kun je daar heel veel mee in beeld brengen. Een bed, bijvoorbeeld. Of de tuin, je favo bank, noem het maar op.

Een thema als dit krijgt een extra lading, wanneer je er vluchtelingen bij betrekt. Of Nieuwkomers, zoals we ze tegenwoordig schijnen te moeten noemen.

Vluchteling, nieuwkomer, medelander… Hoe je ze ook noemt, voor hen is een eigen plekkie veel minder vanzelfsprekend dan voor de gemiddelde Leeuwarder.

Dit gegeven zie je terug in een expositie in de Blokhuispoort. Nu eens niet de zoveelste serie portretten over buitenlanders, maar foto’s gemaakt door die mensen zelf, met hún blik op het begrip ‘Mijn plek’. Pittige stof.

Verplichte kost, dus. En of het expres gedaan is, of niet, nieuwkomers een expositieruimte geven in een voormalige gevangenis, daar zit ergens wel heel veel ironie in.

Meer info

Dit is de allereerste versie van het FryslânPhoto Festival en het is de bedoeling dat het een jaarlijks terugkerend dingetje wordt. Met meer dan genoeg fotografen is dat een prima plan.

Eigenlijk kan deze editie gezien worden als een generale repetitie. Volgend jaar, als we culturele hoofdstad zijn, moet dit echt een baas van een fotofeest zijn.

De editie van 2017 duurt nog tot 29 oktober. Als je het dit weekend niet redt, kun je dus altijd nog in de komende weken pica’s kijken.

Voor meer info kun je het best even koekeloeren op de website van Fryslanphoto Festival. Die is niet enorm duidelijk, dus als je wilt weten waar je zijn moet, hebben we hier de route en locatie voor je.

Fryslanphoto festival route