Voorbij de foto – Hoe rolstoelvriendelijk zijn we eigenlijk?

rolstoelvriendelijk op bevrijdingsdag

Zondag stond hier een stukkie over het rolstoelpodium en dat de invaliden ernaast stonden. Wat klopte, want er stonden inderdaad veel mensen op die er niet hoorden. Maar misschien is het wel even nodig om er iets meer nuance in aan te brengen.

Door Annemarie Lindeboom

Wij bezochten het Bevrijdingsfestival met Annelies, die af en toe in een rolstoel moet zitten vanwege de kloteziekte-van-lyme. Toen de foto van de rolstoelers náást het invalidenpodium op Suksawat verscheen, zaten wij zelf ons blog te editten, waarin we toevallig ook onderzochten hoe rolstoelvriendelijk het festival is.

“Het zijn altijd de oudere mensen die helpen, en aan de kant gaan”, vertelde Annelies me op het Bevrijdingsfestival. En dat klopte. De hele dag door ging iedereen vanaf ongeveer een jaar of dertig keurig aan de kant, hielp, sprong weg, en hield rekening met. Jongere mensen? Not so much.

Waarom is dat? Dan kun je een heel negatief antwoord formulieren. Iets van “jongeren zijn meer met zichzelf bezig,” of “nou van je medemens moet je het hebben” en anders wel “dat is dan de toekomst.” Of iets in die trant.

Niet bewust van de rolstoel

rolstoelpodium tijdens bevrijdingsdag

Hier gaat het niet goed. is dat per ongeluk?

Maar wat ik merkte, en toen ook langzaam realiseerde dat ik dat zelf misschien niet altijd heb gedaan: je bent je er niet bewust van.

Omdat je het misschien nog nooit van dichtbij meegemaakt hebt, ga je er niet bewust mee om. Je houdt er geen rekening mee, omdat je niet om je heen kijkt, maar al lang blij bent dat je je vrienden weer terug hebt gevonden bij een van de 47.000 plekken.

En je dan blijf je gezellig bij hun hangen en kijkt niet achterom om te zien dat je voor iemand in een rolstoel bent gaan staan. En misschien omdat je helemaal niet weet dat die verhoging eigenlijk voor mensen in een rolstoel is. Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik daar ook niet altijd op gelet heb als ik op een festival was.

Dat kwam ook naar voren toen wij het rolstoelpodium op wilden rijden. Mensen sprongen aan de kant, en je zag ze verrast realiseren “oohh, deze plek is voor rolstoelen.” Bovendien hielpen ze ons er ook nog eens boven op, net als er af weer. Dus nee, het is echt niet altijd bewust, en we willen echt wel. Dus. Die nuance wilde ik graag even maken.

Bekijk de vlog over rolstoeleren op Bevrijdingsfestival hierrrr.