Expositie Confuse your eyes te bewonderen in NHL

Confuse your eyes
De normaal saaie ruimte in de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) is sinds kort versierd met kunstwerken van Anke de Vries (29). De werken laten zich niet meteen verklaren, maar dat is dan ook precies de bedoeling van de kunstenares. De expositie heet niet voor niets Confuse your eyes.

Zodra je de ruimte van de school binnentreedt, weet je niet precies wat je ziet. Ongeveer tien kunstwerken beschikken wel over een soort armen en benen, maar hoofden ontbreken volledig. Voor even denk je: ‘Zouden aliens er zo uitzien?’

Bewust geen kop

De Vries heeft de kunstwerken bewust niet van een kop voorzien. Ze wil dat mensen gaan nadenken. Voor haar heeft kunst altijd een maatschappelijke waarde, omdat mensen door creatief denken empathie opwekken, improviseren en anticiperen. Maar niet iedereen denkt zo en de vraag is dan ook of haar boodschap wel overkomt bij jongeren op de NHL.

Jongeren zullen ongetwijfeld naar de kunstwerken van De Vries kijken en zich afvragen wat ze zien. Maar het valt te betwijfelen of ze echt dieper gaan denken. Het blote oog ziet meteen gebruikte kledingstukken en veel spiegels die gebruikt zijn, maar verder is het een abcracadabra; één groot vraagteken.

Confuse your Eyes

Confuse your eyes tot 21 februari

De kunst is naast de kleding en spiegels gemaakt van purschuim, hout, klei, lakverf en wol. De meeste werken zijn zwart van kleur met lichtblauwe tinten.  Het is jammer dat het opvallend gele kunstwerk dat alle flyers siert niet te bewonderen is.

De Vries laat weten dat er iemand met flinke kracht tegen het werk is aangebotst, waardoor het kunstwerk gevallen is. Het werk was te erg beschadigd om te kunnen repareren. (Goh, zoiets gebeurde laatst ook in het Groninger museum met een vaas). Zonde natuurlijk.

De kunstwerken van De Vries zijn niet specifiek voor jongeren gemaakt. Dat vindt ze niet nodig. Kunst gaat volgens haar om de beleving, niet zozeer leeftijd. De expositie is tot en met 21 februari gratis te  bekijken in de NHL.

Geschreven door Rox van der Helm. Foto’s gemaakt door Sybina Kingma.

Confuse your Eyes

Ga het gesprek aan ( comments)