Even kieken bij… de Recycle Boulevard

Recycle Boulevard op de zwette

Een tijdje terug is de kringloopwinkel Estafette opgeheven. Daarvoor in de plek hebben we nu een heuse Recycle Boulevard. Dat klinkt heel leuk, maar is het ook wat? Even kieken bij de Recycle Boulevard!

Welke student heeft er nou geen tweedehands meubelen in zijn kamer staan? Een nieuwe bank kost je snel een paar honderd euro. Veel geld. Wip je even langs de kringloop, heb je een prima zitunit voor een tientje.

Zo sneup ik in deze gezellige garages van afgedankte goederen met enige regelmaat een volledige inboedel bij elkaar voor het bedrag dat ik er ook doorheen jaag tijdens een avond goed stappen. Want hoe krap de beurs ook is, bij de Kringloop vind je altijd wel iets.

Met een beetje goeie wil is het niet eens altijd lelijk, wat ik dan weer op de kop tik. Zo’n stoel met een springveren kussen is dan niet versleten, maar retro. En in het licht van de juiste oubollige lampjes lijkt de inrichting niet meer een ouderwets allegaartje, maar hartstikke vintage.

In de Recylcle Boulevard is er ruimte

recycle boulevard

Wie wil er nou niet zo’n vintage huiskamer?

Helemaal fantastisch dus, dat op de Zwette de grooste kringloop van het land is geopend. Achtduizend vierkante meter aan goedkope stoeltjes, kopjes, vorkjes en andere zooi die bij iemands oma vandaan komen, hoera!

Met vijftig euro in de pocket en een geleend busje voor de buit, toer ik naar de Zwette. Bij binnenkomst merk ik meteen het verschil met de doorsnee kringloop. Daar is het vaak wat krakkemikkig en ruikt het naar oude groentesoep. Hier is het fris, ruim en overzichtelijk.

Het is best druk, maar door enorme oppervlakte bots je nooit tegen mensen aan die menen dat ze stil moeten staan in het smalste doorgangetje van de winkel. Hier wordt de ruimte gegeven om je rustig door de boulevard te laten strûnen en dat is fijn.

Al wandelend bekijk ik de meubels die niet met zorg zijn neergezet in huiskamertjes zonder muren. Het doet me denken aan een bezoekje aan de IKEA, maar dan wat gemoedelijker.

Van tweedehands naar vintage kost geld

krantenbak bij de boulevard

De prijs van een krantenbak. Geen grapje.

Dat er een interieurstyliste met ongetwijfeld een coltrui, een knotje en zo’n grote bril met een hoornen montuur de presentatie van de tweedehands spullen verzorgt is een slimme zet. Hier zie ik niet de troep uit de zolder van een verlaten kraakpand. Neen, beste lezer, ik zie opeens hoe hip en retro mijn eigen huiskamer zou kunnen zijn.

Goed gedaan hoor. Ik vind het oprecht erg leuk. Zo leuk, dat het even duurt voordat ik in de gaten heb dat de gebruikte afdankertjes toch best een pittig prijskaartje hebben.

Een houten stoel met lichtrode springveren zitting kost zomaar vijfenzestig euro. Het tafeltje in het midden doet ook vijftig euro. Nu ik het in dit huiskamertje zie, valt het me ook op in de andere hoekjes van het pand.

Nou heeft de kringloopwinkel van de Omrin, voorheen de Estafette, altijd al de naam gehad vrij prijzig te zijn, maar de Recycle Boulevard maakt het wel heel bont. Ik struun nu niet meer naar goedkope meubels, maar vergaap me aan de prijzen die worden gevraagd.

Zo is er is een wand waar heel fraai van die oude zwarte naaimachines staan uitgestalt. Op marktplaats koop je zo’n Singer uit 1927 voor maximaal twee tientjes. In de Recycle Boulevard kom je daarmee nog niet op de helft.

Fors geprijsde afdankertjes

recycle boulevard is duur

Serieus.

Het hoogtepunt van deze verzameling veel te dure meuk wordt gevormd door een hoopje onderdelen waarin je een achterhaald fitnessapparaat kunt herkennen dat waarschijnlijk in het vorig millennium is aangeschaft, toen een dronken Liwwader per ongeluk het homehshoppingkanaal van RTL5 belde omdat hij met maar een minuutje per dag een sixpack wilde bouwen.

Volgens een A4’tje dat erop is geplakt, is dit een opknapper. En wat kost dit sneue bergje oud ijzer? Vijfentwintig hele euro’s. En zo staat deze hele omhoog vermarkte kringloop vol met duur spul.

Ik word hier een beetje boos van. Een kringloopwinkel is uiteindelijk een verzameling afdankertjes die iemand anders al heeft weggedaan. Het is nog net geen afval, dat dankzij dit soort winkels een nieuw leven krijgt. Een regelrechte uitkomst voor mensen die het niet zo breed hebben.

Afval is een grondstof

upcycling bij de recycle boulevard

Zestig lege flessen –> Een stoel.

Dat goedkope gebeuren kun je dus wel vergeten in de Recycle Boulevard. Het excuus dat hiervoor wordt aangevoerd is de gedroomde circulaire economie, waarin er geen afval meer bestaat.

Het idee is heel nobel. Als we geen afval meer produceren, is dat goed voor het milieu. Door gebruikt spul niet meer te zien als afval, maar als grondstof voor een nieuw product, houden we per saldo minder onbruikbaar spul over.

‘Upcycling’ heet dat dan, zorgen dat het meer waard wordt. Op die manier krijgt afval dus een prijskaartje, levert het wat op en gaan jij en ik in de toekomst vast ook bewuster met ons afval om. Idealistisch AF.

Dat levert leuke initiatieven op. In deze toko zie je bijvoorbeeld fraaie designerlampen van gerecyclede petflessen en strakke meubels van steigerhout. Dat die een hoger prijskaartje hebben, snap ik ook wel.

Dat een overbodige krantenbak dan opeens ook vijfenvijftig euro moet kosten, begrijp ik niet. Al plak je er vijfenvijftig keer een sticker op dat het vintage is, het blijft een stuk brandhout dat een tweede kans heeft gekregen.

Het is de schaduwzijde van de duurzame toekomst. Afval is gratis, grondstoffen zijn duur. Hoe leuk en vrolijk het hier ook wordt verpakt, die hoge prijzen zorgen ervoor dat ik na een kwartiertje met lege handen buiten sta. Die vijftig euro gaat wel naar een andere kringloop. Of toch de kroeg.

Conclusie

De Recycle Boulevard is geen kringloopwinkel, dat is wellicht het meest eenvoudige antwoord op de vraag waarom je hier geen bank voor een tientje kunt kopen. Het is een soort van showroom om te laten zien wat er mogelijk is als we weggegooide spullen hergebruiken. Als je het zo ziet, is het een bijzondere plek.

Als je voor een handvol euro’s je eerste studentenkamer in wilt richten, of snel even een extra kast nodig hebt, dan ben je hier gewoon niet aan het juiste adres. Dat is best wel jammer en zo kun je stiekem heimwee hebben naar die ouwe Estafette, waar je nog wel eens een koopje kon scoren.