Even kieken bij… de nieuwe TAO

Eten bij TAO
Na een dikke verbouwing is TAO deze week weer open gegaan. Sushi is leven, dus half Leeuwarden wachtte hier met smart op. Terecht? Even kieken bij… TAO.

TAO is altijd al een populaire sushitent geweest. Een van de belangrijkste reden van de verbouwing is dan ook de uitbreiding van het aantal zitplaatsen. Het zat er altijd vol, al snapte ik daar weinig van.

Ik ben er welgeteld één keer geweest. De neon verlichting en hutje-mutje indeling waar gasten en bediening nauwelijks naast elkaar pasten, deden me denken aan een zuurstofarme discotheek.

Maar dat is lang geleden. Eigenaar Jintao Pan beloofde tijdens de verbouwing een behoorlijke upgrade van zijn concept, dus vol frisse moed en een goesting voor plakjes rauwe vis op blokjes rijst, reserveer ik twee stoelen.

Anders van binnen

Alleen aan de buitenkant is TAO nog te herkennen. Het interieur is volledig overhoop gehaald en bestaat nu uit veel beton en tafelbladen van onbewerkt hout. Hartstikke hipster die industriële look, en het komt een stuk kalmer over dan de sushi-kermis van een paar maanden eerder.

Wat ook direct opvalt is de ruimte. Voor de bar zou je een redelijk uitbundige tango kunnen dansen en tussen de tafeltjes kun je eindelijk fatsoenlijk lopen. Een opluchting voor de claustrofoben onder ons.

We krijgen een tafeltje aan het raam, wat doorgaans wordt gezien als extra luxe. Als je gezelschap saai is, zo is het idee, kun je altijd nog wat naar buiten kijken.

Aan de andere kant plaatsen restaurants graag aantrekkelijke mensen achter het raam. Dat doet hij bij de voorbijgangers altijd beter dan lelijke mensen. Logisch, maar in mijn geval niet waarschijnlijk.

Sushi op een tablet

Sushi bij Tao

Sushi bestellen vanaf een tablet. Hoezee voor de techniek.

Om toch als levende reclame te kunnen fungeren moet ik wel wat eten bestellen. Dat doe je bij Tao heel erg high-tech, met een tablet. Je tikt de sushi aan, drukt op bestellen en binnen een paar minuten staat de eerste nigiri voor je neus.

Handig joh. Nooit meer wachten op ‘heeft u al een keuze kunnen maken’? De tablet/kaart is nog hetzelfde, zien we. Eigenaar Jintao Pan legt uit waarom dat is. Volledig nieuwe indeling, nieuwe keuken en extra personeel, voor nu is er genoeg veranderd.

“Over een week of twee komt het nieuwe menu,” stelt Jintao ons gerust. “Het belangrijkste is dat onze gasten tevreden blijven terwijl wij wennen aan de nieuwe omgeving.”

Dat betekent ook dat we nog even moeten wachten op de mogelijkheid tot lunchen én de bijbehorende poke bowls. Goed, die haal je tegenwoordig ook bij Fish to Go en Proefverlof, dus vooruit.

Nu zitten we nog bij TAO, waar er tijdens ons eten weinig opvallends gebeurt. Dat is een goed teken. Van Aziatisch eten hebben we natuurlijk helemaal geen verstand, maar het smaakt allemaal ontiegelijk lekker.

Visje hier, vleesje daar, soepie zus, je kent het wel. De tijd tikt ongemerkt door en het is gezellig AF. Tussendoor druk je af en toe roze plakjes gember in wasabi, omdat je geen idee hebt wat je er anders mee moet. Machtig.

Foutje, bedankt

sushi bij tao

Champignons tellen ook als sushi. Is lekker, niks meer aan doen.

Het zal aan de nieuwe indeling van de tafels liggen, maar er gaat toch nog wat mis; een van de langslopende serveersters zet een schaaltje met biefstuk en asperge op ons bord. We staren er eventjes naar en dan naar elkaar.

“Had jij…?”
“Nee. Jij?”
“Nee.” Geen van ons heeft biefstuk bestelt, dus we zeggen er meteen wat van dat het er toch staat. “Oh, da’s gek,” zegt de dame, “maar als je wilt mag je ‘m houden.” Dat willen we wel.

Een paar rondes verder, we zitten ondertussen vol tot de eerste broeksknoop, gebeurt het verdikke weer. Dit keer worden er kipspiesjes op tafel gezet. Nou ja, ze staan er nu toch.

Slechte bediening laat zich doorgaans kennen door vergeten bestellingen. Daar is dit toch een beetje het tegenovergestelde van. Gratis eten, daar zul je mij nooit over horen klagen. ’t Is nog lekker ook.

Conclusie

De verbouwing heeft het sushirestaurant duidelijk goed gedaan. De toegenomen ruimte om te bewegen en vrij te kunnen ademen, staat vrijwel gelijk aan het toegenomen eetplezier.

De bediening is meer dan prima, het bestellen via tablet een uitkomst en de gratis gerechtjes zijn een dikke bonus. Vast niet de bedoeling, maar dit was een vergissing van de keuken in uw voordeel.

Qua menu is er nog niks veranderd. De sushi en andere gerechten smaken prima. Eerlijk is eerlijk, een expert op het gebied van Aziatische cuisine is ondergetekende ook niet, dus dit oordeel mag je met een flinke drup soja nemen.

Door Henk Rigter

Ga het gesprek aan ( comments)