Even kieken bij… Stek!

Stek zijkant

In dat schattige kleine gebouwtje bij de Vrouwpoortsbrug zit een eethuisje dat Stek heet. De lokatie hebben ze mee, is het verder ook wat? Even kieken bij… Stek!

Stek had een beetje opstartprobleempjes. In december ging het voormalig brugwachtershuisje al open, mooi op tijd voor Culturele Hoofdstad en zo. Gedoe met de vergunningen zorgde ervoor dat ze al snel weer dicht moesten.

In januari werd er keihard gewerkt om alles op orde te krijgen en halverwege die maand ging de boel dan toch helemaal open. Tot zover een stukje geschiedenis van Stek Leeuwarden, laten we eens kijken of het de moeite waard is.

Power to the pastel

Stek counter

Het brugwachtershuisje dat nu Stek is, is van de buitenkant een ontiegelijk schattig gebouwtje. Aan het water bij de Prinsentuin, staat het helemaal alleen dapper en uniek te zijn.

Bij binnenkomst merk je meteen dat die schattigheid ook binnen aanwezig is. En niet zo’n beetje ook.  Pastelgroene muren, pastelroze ansichtkaartjes in een rekje en pastelkleurig servies dat je kunt kopen om jouw huis ook wat meer pastelkleurig te maken.

Alles is hier lief, zacht en schattig. De vriendelijke niemand kwetsende kleuren, afgewisseld met de spierwitte stoelen en knusse tafeltjes van industrieel hout, doet je vermoeden dat je de baarmoeder van de Viva bent binnengewandeld. Als vanzelfsprekend zitten er ook alleen maar meisjes en andere jonge vrouwen fijn vriendinnetjes te zijn.

Temidden van al deze onversneden vrouwelijkheid die de ruimte vult, voel ik me met mijn grote lompe poten en ongeschoren harses toch wel een beetje ongemakkelijk. Maar goed, schijt aan dat gender bevestigende gebeuren, ik ga mooi zitten.

Het eten

Broodje stek

Mooi broodje en nog lekker ook.

De kaart bestaat natuurlijk uit losse velletjes papier die met een losse, maar oh, zo gestileerde pen beschreven zijn. Naast sommige gerechten staan vrolijke klein hartjes om aan te geven dat ze extra lekker zijn. Hoe kan het ook anders.

Het menu op die velletjes ziet er verder lang niet slecht uit. Het Broodje Stek verbaast me zelfs. Bij het broodje dat de naam van deze tent draagt, verwacht ik stiekem een achteloos hippe glutenvrije vegan-unit met linksdraaiende truffelmayo die is gemaakt door oma’s uit de buurt.

Niks is minder waar, het is een oerdegelijk stuk brood met gehakt, rode paprika en champignons. Lekker eenvoudig. Er staat ook nog eens zo’n hartje bij, dus ik bestel ‘m. Voor erbij neem ik een smoothie met andijvie, ananas en weet ik veel wat voor gezonde meuk.

Stek is een instagramplek

Humor bij Stek

Sorry voor deze.

Als het eten komt moet ik toch toegeven dat het er hartstikke mooi uitziet. Het smaakt nog goed ook. Genietend van zo’n hap gehakt met een fijne zoete saus, kijk ik weer eens om me heen.

Naast me zitten nu dan toch twee zakenmannen, die er aan het kleine tafeltje ook totaal niet op hun plek lijken te zijn. Alsof ze hun dochtertje een plezier doen en haar denkbeeldig theekransje bezoeken. Maar dan dus zonder dochter en koffie in plaats van thee.

Het eten dat ze hebben ziet er dan wel weer schitterend uit en dan valt opeens het kwartje. De heldere pastelkleurige inrichting, de schattige meubeltjes, de gerechten die met een uitgekiend gevoel voor detail worden opgebouwd en zelfs de miniatuur cactusjes vertellen het.

Dit is een echte authentieke Instagramplek! Nu ik het zie, is het overduidelijk. Elke kant die ik nu opkijk zie ik een beeld dat moeiteloos in de feed van elke #fitgirl, #foody, of andere vrolijke influencer zou passen. Eerlijk is eerlijk, een gat in de Leeuwarder markt.

Conclusie

Dit is natuurlijk helemaal geen plek voor een koffiezuipende semi-barbaar. Het eten is verder heel erg prima hoor, en ook de smoothie was lekker. Maar de viva-overload was net wat te veel.

Alles in Stek ademt uit dat je er lekker met je vriendinnetjes moet komen. Dan bestel je een lekker taartje en een munttheetje en daar maak je dan een fotootje van en die plaats je op je Insta. #healthy #girlfriends

Leuk man, moet je doen. Krijg je geen spijt van. Geniet van de pastelkleurige dingen. Ik ga nu eerst even staand op een tractor een halve liter Schultenbrau wegtikken.

Door Henk Rigter