Even kieken bij… Frietstudio: voor een ambachtelijk en lekker hipsterfrietje

Leeuwarden is vanaf vandaag een stuk hipper en culinairder geworden. In ieder geval op frituurgebied. De Frietstudio aan de Wirdumerdijk heeft namelijk de deuren geopend. Je kunt er terecht voor een duurzame, superverse en ambachtelijke friet.

Ballonnen sieren de ingang. Buiten staan mensen met verbazing te kijken. “Een frietstudio? In Leeuwarden? Nou.” En meer van dat. De eerste nieuwsgierigen druppelen voorzichtig naar binnen en worden daar hartelijk welkom geheten door het personeel dat keurig in schorten verse frieten bakt en serveert.

Naast frieten kun je er ook snacks krijgen. Er is niet heel erg veel keuze, less is more is het credo voor zowel het assortiment als de aankleding van de zaak. De keuze is: een friet klein, middel of groot, een kroket of een frikandel. Qua sausen is er niet veel meer: mayonaise, fritessaus of Leeuwarder saus.

Leeuwarder saus mmmmmmmmmm

De Leeuwarder saus is een eigen variant van mayonaise gemengd met mosterd en zwarte peper. Het zorgt voor een wat frissere smaak van de mayo met een een kleine bite erin. De saus komt uit Franeker. Lekker lokaal. Dat vinden ze belangrijk bij de Frietstudio. Het moet duurzaam, vers en ambachtelijk zijn.

Zo komen de biologische aardappelen ook uit de omgeving van Leeuwarden. Zelfs de patatbakjes zijn gemaakt van hergebruikt materiaal. Dat is natuurlijk beter voor het milieu, maar het komt de smaak ook ten goede. De frieten smaken echt nog naar aardappel. Komt omdat ze vers van het land komen en ter plekke worden gesneden.

Dat is een overigens een pittige opgave. Bij een zak patatten uit de diepvries weet je precies hoe heet en hoe lang ze gebakken moeten worden. Bij verse aardappelen luistert dat wat nauwer. Murphy, de eigenaar van de Frietstudio, daarover: “Hoe lang we moeten bakken hangt heel erg af van de kwaliteit van de aardappel, die kan per dag verschillen.”

Frietstudio: aanwinstje hoor

Mede daarom is de zaak ook wat later opengegaan dan de bedoeling (1 september) was. Het kiezen van de juiste pieper en het personeel de fijne kneepjes bijbrengen van het ambachtelijk friet bakken, vergt wat meer tijd dan begroot. Maar vandaag is het zover. De vers gesneden aardappelen sudderen inde biologische olie en de zaak zit vol met klanten.

En wij wachten ook op een bakjes patat met Leeuwarder saus en een frikandel speciaal. Na een paar minuten de Frietstudio in ons opnemen, die vooral uitblinkt in eenvoud met weinig tierelantijntjes en volop aandacht voor de aardappel en de frituur, wordt het voer geserveerd. Het ziet er verdomde lekker uit.

De patat lijkt goed doorbakken, en na een paar stukjes verorberen blijkt dat ook zo te zijn. De frieten zijn krokant zonder dat de authentieke aardappelsmaak daardoor verloren gaat. De Leeuwarder saus is erg lekker en ook de frikandel, die geflankeerd wordt door een dikke lading uien en saus, hapt goed weg.

Frietstudio

Duurbetaalde maar ook erg lekkere friet

Maar dat mag ook wel. We leggen twaalf euro neer voor een grote patat met saus, een patat middel met saus en een frikandel speciaal. Meer geld dan je in de doorsnee cafetaria betaalt, maar je proeft ook meer kwaliteit. Zeker in de friet. De versheid, het duurzame karakter en de ambacht maken het prijsverschil meer dan goed.

Conclusie: in alle grote en hippe steden in Nederland schiet de ene ambachtelijke patatbakker na de andere uit de grond. Met reden. Het is een beetje een hype, duurzaam en toch een vette hap. Het is hipsterverantwoord. En belangrijker: een echt verse friet is lekkerder dan een patatje uit de diepvries.

Klik hier voor meer info

Frietstudio Leeuwarden

 

Ga het gesprek aan ( comments)