Even kieken en een Fantasy Milkshake halen bij Novelle

Novelle Instamuur

Met Novelle is er in Leeuwarden een plek waar je niet zomaar komt om te eten en te drinken. Je komt er voor de sfeer en het spektakel. Passen zulke ambities wel in onze stad? Wij gingen even kieken bij… Novelle!

De nieuwe tent aan de Tweebaksmarkt presenteert zichzelf als een plek waar je een keer geweest moet zijn. Nee wacht, als een plek die je meegemaakt moet hebben.

Dus als we met z’n vieren even ergens wat willen drinken op een terras omdat het mooi weer is, stel ik Novelle voor. ‘Oeh ja,’ zegt het enige vrouwelijke lid in ons bonte gezelschap opgewekt, ‘daar kun je van die Monster Shakes halen!’

Geen idee wat dat is, een goeie naam heeft het wel. ‘Het zijn van die heel erg versierde milkshakes met van alles erop en eraan,’ vertelt ze. Nu ja, dat wil ik dan wel eens meemaken.

Er zit behoorlijk wat volk aan de zwarte tafels van het terras dat bij Novelle hoort. Dat komt zo, het is kneiterlekker weer. Zodoende claimen wij zelf ook een hoog tafeltje, buiten aan het raam.

Nepbloemen op tafel

Novelle buiten

Prima terras!

Als ik door het glas naar binnen kijk, zie ik op elke tafel een glazen vaasje met een knoepert van een neproos er in. Slecht vind ik dat. Nepbloemen gebruik je als corsage op derderangs huwelijken, of stuur je naar een begrafenis wanneer je de overledene een eikel vond.

Het getuigt hoe dan ook niet van een enorm verfijnde smaak. Voor ik me hier verder over kan opwinden, wat ik heel goed kan, staat er al een stukje bediening aan onze tafel die vraagt wat we willen.

Twee tafelgenoten nemen een oerdegelijke smoothie met wat vruchten en groenvoer. Het vrouwmens en ik zijn avontuurlijker en kiezen zo’n monstersjeek, die hier onder het kopje Fantasy Shakes staan.

Novelle blinkt uit in mooie namen

Novelle Leeuwarden

Cookie Wookie, Magical Cotton Candy en Freaky Caramel Sea Salt zijn de wonderbaarlijke namen van de shakes. Er staat niet bij wat er dan in zit, maar het wekt vrolijk hoge verwachtingen.

Zelf kies ik zonder enig spoortje van twijfel meteen de magische suikerspin. Een drankje dat klinkt als de natte droom van een trippende eenhoorn, dat moet ik natuurlijk proberen.

De dame kiest voor de caramel-unit en we beginnen ons al wat te verheugen op het culinaire spektakel dat ons ongetwijfeld te wachten staat. De smoothiemannen blijven wat nuchterder, maar ja, die wachten op een smoothie. Wij op een milkshake die deels wilde fantasie, deels melkachtige werkelijkheid is.

We moeten even wachten op onze bestelling. Dat is niet erg, we hebben immers niet om een flesje cola gevraagd. Omdat het gezellig is aan tafel, heb ik ook geen idee hoe lang we precies wachten.

Matige milkshake

Novelle Fantasy Shake

Hij ging natuurlijk wel op, he.

Hoe dan ook, de zon verschuift wat centimeters van oost naar west en voor je het weet hebben we onze drinkies op tafel. En dat valt toch een beetje tegen.

Ja, superkut vind ik dit. Ik had echt heel graag in een door dit zuivelwonder ingegeven euforie mijn ongepolijste bewondering door het toetsenbord willen drukken, maar het valt allemaal wel mee.

De Magical Cotton Candy is uiteindelijk gewoon een degelijke milkshake met een toef suikerspin en wat spekjes er op. Leuk hoor, maar de term ‘magical’ is misschien wat ver gezocht.

En het enige freaky aan de fantasy shake van de tafelgenoot, zijn de koekjes die aan het glas zijn geplakt. Weer een leuk detail, maar als dat freaky is, dan is een kroket met curry dat ook.

Is this real life or is this a fantasy

Fantasy shake van novelle

Misschien ligt het aan mij en verhief ik de verwachtingen voor Novelle tot een paar meter boven het redelijke. Voor de zekerheid zoek ik op Google naar wat die dan zegt wat een Fantasy Milkshake is.

Vergeleken bij wat ik op het wilde wijde web zie, is wat nu voor me staat een ingetogen en veels te brave versie van wat het had kunnen zijn.

Ook op de Instagram van Novelle is er voor de Fantasy Shakes veel meer make-up gebruikt dan de real-life versies. Of het is photoshop, weet ik het. Zo zie je maar weer, sociale media is een leugen.

Zo’n fantasieloze shake kost dan €7,50. Dat voelt een beetje zuur, al krijg je er wel een weekrantsoen aan caloriewaarde voor terug. De smoothies van de andere heren zijn €3,80. Aan fruit in de blender kun je gelukkig weinig verkloten, dus daarover geen klachten.

Het schijnt dat je er ook heel prima kunt eten. Dat slaan we vandaag even over. Als we weglopen zie ik dat in de ingang van Novelle een muur vol fleurige nepbloemen staat. Dan kun je een foto maken voor op je Insta. Slaan we ook even over.

Door Henk Rigter

Ga het gesprek aan ( comments)