Er staat wel meer in de weg van nieuw stadion Cambuur

plannen nieuw stadion cambuur

De ontwikkeling van het nieuwe Cambuurstadion staat op pauze. Jan Anker, eigenaar van het WTC-complex, ligt dwars vanwege de Bauhaus en een uitstaande lening van een paar miljoen. Of ligt het toch wat gecompliceerder?

Wat ziet het er mooi uit, de plannen voor het nieuwe Cambuurstadion en de upgrade van het WTC-complex eromheen. Alles mooi fris en shiny.

Mocht ook wel eens, want het gebied waar de grote grauwe expo staat als een plompverloren zeecontainer in een grindbak, schommelt op het randje van totale verpaupering.

Daarnaast is het huidige onderkomen van de blauwgele trots Cambuur zo verouderd, dat er in Mexico Inca-tempels gevonden zijn met modernere faciliteiten.

Door een nieuw voetbalstadion te plannen in een ambitieuze gebiedsverbouwing waar ook een bioscoop, winkels en een heuse Leisure Dome onderdeel van zijn, vang je twee vliegen in één klap.

Bauhaus is concurrent

plannen bauhaus in wtc gebied

De eerste schetsen van de Bauhaus in 058.

Alles leek klaar om de stad deze broodnodige boost te geven, maar sinds gister staat heel project Nieuw Cambuur opeens op losse schroeven.

De komst van een Bauhaus in de buurt zou de reden zijn dat Anker zich terug trekt. Is dat terecht? Deels. In de eerste plannen had de doe-het-zelf-gigant Bauhaus namelijk gewoon een plekje.

Dat plekje werd door Anker zelf verkleind, omdat de man meer ruimte wilde overhouden voor evenementen als Caravana. Toen werd het voor Bauhaus té klein.

Nou, zeiden de Duitsers, dan toch lekker niet? Nee, zeiden de ontwikkelaars, dan lekker niet. Vervolgens gingen ze in zee met de Karwei, die wel akkoord ging met de geboden ruimte.

Maar goed, Bauhaus wil alsnog graag naar de Friese hoofdstad en hosselde een gebiedje in de buurt om een bouwmarkt neer te klappen die meteen maar drie keer zo groot wordt als de eerdere lokatie.

Geef geld of anders

Nieuwe stadion cambuur ligt stil

Och Cambuur, het had zo mooi kunnen zijn.

Mag gewoon van de gemeente, want het past in het bestemmingsplan. Daar doe je niks aan. Anker is daardoor nogal op zijn pik getrapt en wil compensatie voor deze dikke concurrentie. Wat blijkt, dat werd al gemeld in december, check hier maar eens de mail van Anker aan Deinum.

Toch wil de beste vent ook nog eens dat een uitstaande lening van 4,1 miljoen euro wordt kwijtgescholden, die het WTC heeft bij de gemeente.

Als kers op de taart eist Anker ook dat de gemeente overige concurrerende ontwikkelingen in de stad tegengaat. Wordt er niet aan zijn voorwaarden voldaan, zo weet het Friesch Dagblad te melden, dan stopt Anker de samenwerking.

Hmm, dat je niet blij bent met een bijna onverslaanbare concurrent is nog te begrijpen. Maar de bijkomende kwijtschelding en feitelijke monopoliepositie klinken toch behoorlijk gortig.

Waar ligt het probleem

nieuw stadion cambuur

Drie jaar geleden was dit een goeie grap.

Als je dan vervolgens gaat dreigen om de stekker eruit te trekken, lijkt het er verdomd veel op of je de stad Leeuwarden in een financiële gijzeling houdt. Voldoe aan mijn eisen of draai voor de gevolgen op.

‘Nou, dat is dus niet het hele verhaal,’ zegt Jelle Poelstra, de woordvoerder van meneer Anker. ‘De gemeente doet nu net of het rauw op hun dak komt vallen, maar deze zaken hebben we al vanaf de start aangegeven.

De kwijtschelding van de lening was bijvoorbeeld onderdeel van de deal, vertelt de woordvoerder. ‘Daarbij is Anker nu nog financier en pas later eigenaar. Maar als financier stop je natuurlijk geen geld in een project als je het uiteindelijk niet weer terug krijgt.’

‘Dat is ook al eerder aangegeven en daarom houdt de gemeente nu de overdracht van de aandelen van het complex aan meneer Anker tegen,’ zegt de woordvoerder. ‘Dus het is nu een beetje jammer dat iedereen naar ons wijst, terwijl de gemeente zelf dwars ligt.’

Financiële patstelling

cambuur 3d Google Maps

Ach, zo erg is het misschien ook wel weer niet.

Hierop geeft de gemeente aan dat dit inderdaad wel bekend was, maar dat het altijd de bedoeling was om eruit te komen. Een gesprek tussen de partijen moet nu uitsluitsel geven over het vervolg.

Als er al een vervolg komt. Want deze patstelling ziet er niet florisant uit. De financier heeft er geen zin meer in omdat hij zijn toekomstige winsten ziet verdampen bij de buurman, de gemeente sliep weer eens door de realiteit heen en de bouwers hebben niet genoeg centen om zelf het financiële vacuüm te dichten.

Ondertussen staat de gemiddelde Cambuursupporter mooi wel hulpeloos aan de zijlijn. Dat het nieuwe stadion van de baan lijkt te zijn, is voor hen de bal op het dijbeen tijdens een potje voetbal in de winter.

Ga het gesprek aan ( comments)