Een ode aan het zwoegendende horecapersoneel in coronatijd

terassen in Leeuwarden

De hitte sloopt ons allemaal. Iedereen zoekt verkoeling en voert zo weinig mogelijk uit. Behalve het horecapersoneel. Die blijven maar gaan. Wat een helden. Zelfs nu, wanneer het op de terrassen nog lastiger is.

Als je vroeg in de ochtend je bed uit drijft en besluit om er ondanks de verpletterende warmte vandaag toch maar wat van te maken, is er één gedachte die je er doorheen sleept.

Het is de gedachte aan dat ijskoude biertje later vandaag, waarmee je de hitte wat gaat te dempen. Of een wit wijntje. Met ijs. Zie je het heldere geel al door de druppeltjes condens schijnen? Met de nodige maatregelen, mag dat allemaal weer.

Dat fijne frisse biertje dan wel gekoelde wijntje wordt je gebracht op het dienblad van een jongen of meid met een eeuwige glimlach. Zo eentje waardoor het daar op het terras nóg lekkerder zit. Beter bekend als de held van het terras.

Hard werken in de warmte

Bier van het horecapersoneel
LEKKER MAAAANNNN

Iedereen lekker aan het bier en de medewerkers van het terras maar zwoegen om die kouwe rakkers op onze tafels te krijgen. En daarbij houden ze ook nog eens maatregelen en afstanden in de gaten. Met elk glas dat neergezet wordt, krijgen ze alleen maar meer dorst.

Dat is geen eenvoudig beroep, maar iemand moet het doen. Het horecapersoneel behoort tot het uiterst kleine gedeelte van de bevolking dat tijdens deze verlammende golf des hittes maar heen en weer blijft lopen.

Het zijn de jongens en meisjes, de vrouwen en mannen, die ervoor zorgen dat wij onze biertjes kunnen drinken, ongeacht hoe hoog het kwik. Het zijn de onversneden giganten van de binnenstad. Een brandweerman is er niks bij.

Lekker gewerkt pik

horeca leeuwarden privacy
PAS OP! Hier wordt gewerkt.

Hey horecatijgers, lekker bezig. We zien jullie wel. Onvermoeibaar centjes verdienen in deze goddeloze temperaturen. En terwijl jij natuurlijk ook bijna neervalt bij 35 graden Celcius, ook nog aardig blijven tegen je gasten. Ook al doen ze moeilijk als je ze om wat corona-medewerking vraagt. Fakking knap is dat.

Dankjewel voor weer een kouwe kletser op ons tafeltje. Dat je als een kapitein op het dek het terras gade slaat en het meteen ziet als onze glazen leeg zijn. Dat er dan binnen een paar minuten wat aan gedaan wordt.

Dat je, terwijl ieder fatsoenlijk mens liever geen vinger meer beweegt, toch door de tafeltjes heen zwaait alsof er niks aan de hand is. Met je hoofd omhoog en je dienblad recht. Jullie zijn awesome.

Lezen we ook even mee, terrasbezoekers? Geniet vandaag van je verkoeling, maar zorg dat je de horeca niet vergeet. Maak een diepe buiging voor je gaat zitten en laat een dikke fooi achter als je vertrekt. En als je even wat moet doen qua naam achterlaten of afstand houden, doe dat dan gewoon.

Hulde aan de mensen van de bediening!