Duif legt straatverlichting van half Friesland plat

Duiven duif straatlicht

Was net best donker, he? Tenminste, buiten de stad. De straatverlichting deed het even niet, omdat een duif ergens tegenaan vloog. Leeuwarden, baken van vooruitgang, bleef gewoon helder verlicht.

Hoewel er in de hoofdstad dus niks aan het handje was, taste de rest van de provincie een uur of twee in het duister. Energieleverancier Liander had een duif te danken voor een storing van half zeven tot kwart voor negen.

Dat kwam zo. De duif vloog een installatiehuisje in. Welke reden hij daarvoor had weten we niet. Maar ja, je moet wat als het zo koud is, onze gevederde vrienden moeten immers ook ergens overnachten.

Dus duifmans vloog naar binnen, koekeloerde even rond en tikte een schakelaar aan. Daarna vloog hij toch maar weer weg. Die schakelaar was nou juist die ene waarmee je bijna alle straatlantaarns in Friesland bedient.

De grenzeloze macht van moeder natuur

duiven duif electriciteit

Duiven, man. Levensgevaarlijk.

Het resultaat was dus dat half de provincie zonder straatverlichting zat. Sexbierum, Heerenveen en een stuk of wat eilanden, zaten eventjes in het pikkedonker. Wonder boven wonder wist Liander de schakelaar weer om te zetten en toen waren we allemaal gered.

Zo zie je maar weer, we kunnen binnen een paar seconden berichten sturen naar Cambodja, films streamen alsof het niks is en kattenplaatjes checken op onze mobieltjes, maar als de natuur er genoeg van heeft, zijn we opeens vleugellam. Door een duif.

Onder andere in Drachten was er zo even geen licht en daardoor was Iris Kroes in blinde paniek. Hier, kijk maar:

Gelukkig is alles nu weer in orde. Daarbij, morgen is het gewoon weer licht. Dus oogjes dicht, snaveltjes toe en tot morgen maar weer.