Donderdag corona-persco: nieuwe maatregelingen incoming?

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge geven donderdag een persconferentie over de huidige stand van zaken in de coronacrisis.

De bewindslieden praten het volk om 19.00 uur bij over de huidige stand van zaken omtrent corona in Nederland. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat ze de “algemene situatie zullen duiden, inzoomen op de situatie in bepaalde regio’s en zo nodig aanvullende, regionaal ondersteunende maatregelen aankondigen.”

Besmettingen lopen op

corona virus maatregelen

Het aantal coronabesmettingen neemt sinds enkele weken weer toe, met name in de regio’s Rotterdam en Amsterdam. Deze steden hebben vanaf 5 augustus een mondkapjesplicht ingesteld voor bepaalde stadsgebieden.

De laatste persconferentie was op woensdag 24 juni. Eerder riep PvdA-leider Lodewijk Asscher op om nog deze week te debatteren over de stijging van het aantal coronagevallen. Maar de coalitiepartijen wilden wachten op het al geplande debat van 12 augustus.

Nu komt de Kamer donderdag aan het begin van de middag toch bijeen om te bespreken of er eventueel eerder vergaderd kan worden en in de grote zaal, meldt voorzitter Arib. Dat gebeurt op verzoek van dertig Kamerleden.

Friesland steady as a hunebed

In tegenstelling tot de rest van het land, gaat het in Friesland nog altijd best wel steady. Samen met Groningen en Drenthe ligt het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 persoonlijk aanzienlijk lager dan in andere delen van het land. Friesland en Drenthe staan deze week zelfs in de top-25 minst aantal corona besmettingen van Europa. Of de eventuele nieuwe maatregelen ook van toepassing zullen zijn voor deze stabiele noordelijke provincies, is nog niet bekend.