Deze week kleurt LUNA de nachtelijke stad in alle kleuren

Lichtkunst van LUNA

Ah, het duister valt weer over de stad. Vanaf vanavond tot en met zaterdag zet lichtfestival LUNA de stad weer in lichterlaaie. Verdeeld over de hele stad staan er bijna twintig installaties te shinen.

LUNA is stiekem misschien wel het mooiste festival van het jaar en dat zonder dat er één bandje speelt. Het Leeuwarden Urban Night Adventure is gewoon altijd heel erg, nou ja, mooi.

Wat wil je, als er door de hele stad heen van alles wordt uitgelicht en overal wel een vette videoprojectie is te zien. De stad zelf houdt er ook rekening mee en zet zelf alle straatlampen wat zachter, zodat de kunstwerken nog beter uit de verf komen.

Vanavond begint de boel dus. Dit jaar trouwens geen mindblowing opening zoals tijdens de allereerste editie. Toen scheen er een machtige video-mapping op het gerechtsgebouw, weet je nog? Toch jammer, al zijn er wel een paar hele toffe werken die je ook simpelweg gaan betoveren.

Dit moet je zien op LUNA

Bordos
De Snekertrekweg gaat er moddervet uitzien. Beeld: László Zsolt Bordos

Natuurlijk is het zo dat je gewoon alle lichtdingessen moet gaan checken. Ze staan er niet voor niks, immers. Toch zijn er altijd een paar die wel gezien móet hebben, omdat anders je avond niet compleet is. De headliners, zeg maar. LUNA heeft die ook.

Sowieso moet je naar de Prinsentuin. De kunstenaar aldaar werkt met een waterscherm en heel veel rook. Gaat er dus kneiterspannend uitzien. Het grootste werk van dit jaar vind je op de Snekertrekweg. Het ouwe postsorteercentrum, ook het HQ van het Media Art Festival, is de speeltuin van ‘De koning van de video mapping’, László Zsolt Bordos.

Het allerbeste is eigenlijk gewoon dat je even een tourtje neemt. De jongens en meisjes van A Guide to Leeuwarden slepen je in anderhalf uur langs alle werken in de stad. Dan zie je dus ook bovenstaande twee toppers. Level complete.

Tempest op LUNA
Rook, water en licht. Vet beeld door: Robert Seidel