De Markies heeft met 28 kazen meer keuze dan alle kaasbarren in Nederland

bier markies

Nu we de terrassen weer onveilig maken, is het goed om te weten dat er meer is in de horeca dan alleen bier. Kaas, bijvoorbeeld. Met 28 kazen op een speciale kaart, kun je speciaalbiercafé De Markies nu ook wel een kaasbar noemen. En dat is een zegen voor alle kaasliefhebbers.

Kaas is een grandioze uitvinding. Een beetje vreemd, als je eenmaal weet hoe het zuivelproduct wordt gemaakt, maar altijd lekker. Van koe tot geit en van vol geel naar dat mistige blauw, kaas is altijd goed.

Dat vindt Michelle van De Markies duidelijk ook. Iets meer dan een jaar geleden besloot ze dat ze wel kaasplankjes wilde serveren. En eigenlijk was dat niet eens voldoende; ze wilde goeie kaasplankjes serveren. Dat je bij je speciaalbiertje een brokje kaas krijgt dat beide smaken extra goed uit laat komen.

Dus Michelle bestelde een paar boeken over kaas, verdiepte zich in de smaken, structuren en geuren en proefde natuurlijk ook een hoop. Een paar maanden later begon ze met de ontwikkeling van een heus kaas/smaak-wiel. Het samenstellen van dat wiel duurde ook weer een paar maanden en voor Michelle het wist, had ze liefst 28 kazen op voorraad.

Meeste kaas van alle kaasbarren

kaas en bier smaakwiel

Is dat veel? Nou, in Nederland bestaan twee kaasbarren. Een in Utrecht en een in Amsterdam. Die hebben allebei twintig kazen op de kaart. Dus ja, 28 kazen, dat is best wel veel.

Die kazen kun je zoals gezegd kiezen vanaf een fraaie kaaskaart. Zoiets bestaat al wel voor wijn, maar voor bier is het uniek. Hoe dan ook, wij hebben op onze allereerste terrasdag sinds lange tijd helemaal geen kaas gegeten van alle soorten kaas. We weten amper nog welk bier we eigenlijk willen drinken. Dus vragen we Michelle of zij voor ons wat wil samenstellen. Drie biertjes met drie kazen, alstublieft. Dat kan, kost ongeveer een tientje voor de kaas en zo begint onze kaastrip.

Van gemberbier naar IPA

kaas bij de markies
Te. Lekker.

Als eerste drinken we een gemberbier van Gebrouwen door Vrouwen en die is op zich al hartstikke lekker. De brie die we erbij krijgen is ook lekker en samen is het al helemaal een feestje. Ja joh, we kunnen wel moeilijk doen over smakenpalet en zo, maar weten wij veel.

Daarna komt er een ‘sour beer’ op tafel en daar moet je een liefhebber voor zijn. Dat zijn wij niet. Het smaakt alsof iemand per ongeluk rosé door het bier heeft gegoten en we zijn geen fan. De romige kaas die erbij ligt is wel weer machtig en als je het proeft, snap je wel waarom ook deze twee bij elkaar worden gezet.

Als laatste drinken we een Engelse IPA. Altijd fijn. Ik moet me inhouden om de blauwaderkaas die we erbij krijgen niet in een keer naar binnen te gooien. Man, wat is dat lékker.

Andere kazen komen later

sour
Rood bier, niet doen.

Aan het einde van deze tocht door kaasland is er wel een probleem. Er staan nu nog 25 kazen op de kaart bij het als kaasbar dienstdoende speciaalbiercafé, die we niet hebben geproefd.

Daar moet verandering in komen. Maar niet vandaag, want dan vreten we ons een of andere vaatziekte en dat is iets teveel van het goede. Misschien nemen we even een weekje kaaspauze om bij te komen. Of een half weekje, dat is ook wel genoeg.