De Leeuwarder politie vraagt uw aandacht voor enorme drukte

Druk LeeuwardenLeeuwarden, wees gewaarschuwd, het kan madness worden komend weekend. Vrijdag en zaterdag zijn de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden en er is ook nog eens Oerol, waardoor het op het wegen- en spoornet rondom Leeuwarden sowieso al drukker is dan normaal.

Er worden zaterdag 125.000 mensen verwacht voor de Luchtmachtdagen. Dat zijn er best veel. Reden voor politie Leeuwarden om op Facebook een reeks van verkeersmaatregelen aan te kondigen en om heel wat tips te delen over hoe de neuk je op een beetje normale manier van A naar B in en rond Leeuwarden kunt komen.

Naar Oerol vanuit LWD

Eerst even over Oerol, ga je daar vrijdag of zaterdag naartoe vanuit Leeuwarden, hou dan rekening gekkenhuis in het openbaar vervoer en op de wegen van en naar Leeuwarden. Houd daar rekening mee als je aftaait naar Harlingen. Als je met de auto gaat, is het handen om de routeborden t.b.v. Oerol te volgen. Mijdt de openbare wegen rondom Leeuwarden, drukt de politie lezers op het hart.

Luchtmachtdagen

Om zo dicht mogelijk bij de vliegbasis te kunnen komen, zijn verschillende routes aangegeven voor regulier gemotoriseerd verkeer, motoren, fietsers en brommers. Volg hierbij de aanwijzingen op van het personeel.

Openbaar vervoer

Komt je met het openbaar vervoer, dan adviseert de politie je om de pendelbussen vanaf het centraal station in Leeuwarden naar de vliegbasis te pakken. Vanaf Vliegbasis Leeuwarden kunt u met dezelfde bussen terug naar treinstation Leeuwarden.

Houd er wel rekening mee dat er, voor het instappen in de bus, een tassencontrole plaatsvindt. Ook kunt j gefouilleerd worden. Alles voor de veiligheid!

Fietsers en voetgangers

Komt je uit de directe omgeving? Pak de fiets. Deze kunt u gratis te stallen in een van de twee fietsenstallingen. Voetgangers en fietsers kunnen de basis alleen betreden via de Leeuwarder wijk Westeinde/Jan Jelles Hofleane of via het Keegsdijkje. Toegang via andere poorten is niet toegestaan.

Wanneer je richting de vliegbasis fietst, komt je vanzelf de borden tegen die je de weg wijzen. Let op: bij de fietsenstalling vindt een tassencontrole plaats. Ook kan het zijn dat u preventief wordt gefouilleerd.

Auto en motor

Om een goede doorstroming van het verkeer te bevorderen, wordt u ruim van te voren, vanuit alle richtingen met gele borden naar de parkeerterreinen van de Luchtmachtdagen genavigeerd. Schakel uw navigatiesysteem daarom uit. Er rijden pendelbussen van de parkeerplaatsen naar de vliegbasis. Houdt ook hier weer met een tassencontrole, voor het instappen in de bus. Ook kunt je gefouilleerd worden.

Waar die parkeerplaatsen allemaal zijn, en welke maatregelen er nog meer worden genomen? Check de Facebookpagina van Politie Leeuwarden. Voor het gemak hier een linkje, nee beter nog, het hele bericht gewoon embedden:

Ga het gesprek aan ( comments)