dbieb, zo mag een bibliotheek niet heten

‘dbieb’ is de naam van de nieuwe bibliotheek die in de Blokhuispoort zal verrijzen. Zonder hoofdletters. Het is een stomme naam voor een kennisinstituut, dat verder best oké is.

Vorige week maakte de openbare bibliotheek bekend dat het nieuwe leeshok op 25 januari open gaat. Toen vertelden ze ook dat de nieuwe naam ‘dbieb‘ is. Daar moesten we wel even van bijkomen.

Een paar dagen later was de duizeligheid geweken en wisten we twee dingen zeker. Ding één: de nieuwe bibliotheek wordt best gaaf. Ding twee: Die nieuwe naam kan dus écht niet, dus daar moeten we het even over hebben.

Inderdaad, het is een donkere bladzijde in het dagboek van de Nederlandse letteren, wanneer de grammaticale prutsers van Suksawat aanmerkingen kunnen hebben op de naam van het ooit zo gerenomeerd instituut. Het is niet anders, onze excuses, hier gaan we.

dbieb is een debiele naam

dbieb leeuewarden

We zien vooral een stomme naam.

debieb, zoals je leest, heeft geen hoofdletter. Dat is gewoon onjuist. dbieb is ergens een naam van. Een zogeheten eigennaam is het dan. Alleen daarom al zou dbieb nooit met een kleine letter geschreven mogen worden. Daarbij is het je reinste idiotie is om een zin zonder hoofdletter te beginnen, wat je dus wel wordt verplicht wanneer je een zin begint met het non-woord dbieb.

De bibliotheek brengt met deze nodeloze beslissing over de eerste letter diepe wonden aan in de Nederlandse geletterdheid. Deze kleine ‘d’ heeft de toegevoegde waarde van een auto-ongeluk en de letter daarna, een ‘b’ is al net zo ongewenst.

Want hoe spreek je het uit, dat hele ‘dbieb’? Het is natuurlijk kort voor ‘de bieb,’ dat zien wij ook wel. Dat we dit snappen, maakt het nog niet correct. Weet je wat wel correct was geweest? ‘De bieb.’ Dubbele bonus, het is uit te spreken en je hebt meteen een gratis hoofdletter te pakken.

Er is geen reden voor een verbastering van de bieb

Als we het een plekje zouden moeten geven, dan past ‘dbieb’ net onder de categorie met termen als ‘ff’, ‘w88’, en net ietsjes boven Facebookreacties zonder interpunctie. En voor wie nu zegt dat dit overdreven gezeik is, correcte interpunctie is het verschil tussen ‘ik eet graag mensen,’ en ‘ik eet graag, mensen.’

Afkortingen als ‘ff’ voor ‘even’ zijn dan ook wel een mes in het oog van de oprechte taalpurist, maar die worden tenminste nog gebruikt op social media en in persoonlijke berichtjes, in tegenstelling tot ‘dbieb’. Dat woord is nog nooit door iemand gebruikt.

De term is ongetwijfeld bedacht door een overjarige marketeer met een hoornen bril, die tijdens de lunch met droge ogen verkondigt dat Hyves nu toch echt wel z’n beste tijd heeft gehad. Halverwege een van die lunches morste hij een lepel lettersoep op zijn paarse broek en zag zo rond zijn kruis vijf letters van vermicelli de nieuwe naam van de bibliotheek vormen. True story.

De nieuwe bieb is awesome

lezen in dbieb bibiotheek

Fotografie Jan Edwin Geertsma Say Wad

In een video van de Leeuwarder Courant is te zien hoe de laatste loodjes worden gelegd in de oude gevangenis. Het wordt een unieke bibliotheek, waar we in Leeuwarden best trots op mogen zijn.

Net als in bijvoorbeeld het Alibi Hostel, is de inrichting warm, stijlvol en word je door kleine details constant aan herinnerd aan de rijke geschiedenis van de stenen kolos die de Blokhuispoort is. Eerlijk, ze zijn er hard op weg om een van de mooiere bibliotheken van het land te worden.

Die bibliotheek krijgt vanaf nu een veel bredere functie dan gewoon het uitlenen van boeken. Je kunt er een bakkie pleur halen bij Café de Bak dat doodleuk ín de bieb zit en ze zijn er ook nog eens tot half negen open. Ideaal om even lekker te studeren, te schrijven of aan je paper te werken.

Boycot dbieb

Nou, weer genoeg gezeken over hoe ruk die naam wel niet is. We zijn hier immers om met z’n allen vooruit te kijken. Dus, hoe gaan we deze aanslag op het Nederlandse alfabetisme behandelen? Wat ons betreft met een gouwe ouwe boycot.

Ja, leuk dat er overal wordt gekoketteerd met ‘dbieb’, maar wij gebruiken vanaf nu dat woord gewoon niet meer. Als we het nu over het fraaie boekending in de Blokhuispoort hebben, zeggen wij gewoon de bibliotheek of de bieb. En als het dan aan het begin van een zin is, doen we er een hoofdletter bij.

Ga het gesprek aan ( comments)