Je data gelekt via Facebook? Eigen schuld, digitale bult.

Data breach facebook

Als je Facebookgegevens zijn gelekt, is dat je eigen domme schuld. Meedoen aan van die onnozele quizjes en apps die vertellen wie je beste vriend is, is vragen om problemen.

Gister moest Marky Mark Zuckerberg vertellen hoe het toch kon dat er persoonlijke data van Facebookgebruikers in handen was gekomen van een partij als Cambridge Analytica.

De hooivorkzwaaiende media strooien om het hardst met zware woorden als dataroof en datalek. Maar hoe kun je nog spreken van een roof, als de zogenaamde slachtoffers vrijwillig die data afgeven?

Het gaat hier namelijk om data die is verzameld met de app ‘This Is Your Digital Life’. Want omdat je zelf blijkbaar niet weet hoe je online leven er uit ziet, heb je een app nodig die je dat vertelt.

Je bent zelf een stomme quiz

facebook quiz eigen schuld

Altijd al willen weten.

Het past in de schier oneindige stroom aan van die hersenloze Facebookbagger als ‘Welk personage uit Sesamstraat ben jij?’ en ‘Bekijk hier wie jouw profiel het meest bezoekt’.

De app geef je dan met een eenvoudig klikje toestemming om van alles met je profiel te doen en de uitslag zie je pas als je het deelt op je timeline. Dat doe je dan ook nog, hoewel echt niemand van je vrienden hierop zit te wachten.

Dus, in ruil voor de bevestiging dat jij je het meest identificeert als Elmo en dat je moeder degene is die van al je vrienden het vaakst op je profiel snuffelt, zeg jij ‘Hier zijn al mijn gegevens, veel plezier ermee.’

Facebook is je eigen fout

facebookdata weg eigen schul

Het is een beetje alsof je oma in een donker steegje haar pinpas aan een bontkraagje geeft, hem vrolijk de pincode toeschreeuwt en het dan vreemd vindt dat haar bankrekening enigszins is geslonken.

Dat is geen dataroof, het is gewoon dom. Facebook gebruiken om op de hoogte te blijven en zelf je net gebakken #fitfood showt, dat is normaal. Het is tenslotte een sociaal netwerk.

Maar als je constant klikt wanneer een shady appje vraagt of je ook wilt weten welke vakantiebestemming het beste bij jou past, dan ben je gewoon een chromosoom missende chimpansee met een toetsenbord.

En dan lekker wegkijken als heel plotseling jouw gedrag bekend is bij een adverteerder. Want het is niet jouw schuld, natuurlijk. Het is de schuld van de kwaadaardige Mark Zuckerberg en zijn bende gewetenloze programmeurs die jou erin hebben geluisd.

Gelul, man. Je hebt het zelf gedaan. Je hebt zelf geklikt, je bent zelf verantwoordelijk. Dus je kan op de hype-kar springen die ‘Bye Bye Facebook‘, heet, of je doet gewoon even normaal.

Je bent niet helemaal verantwoordelijk

facebook dumb fucks

True story, deze.

Of het ligt misschien tóch aan die ene kennis met een strengetje gemankeerd DNA, die je ooit eens hebt toegevoegd.

Want daar zit dan weer de crux met de data die ‘This Is Your Digital Life’ verzamelde. De klojo die in augustus een drankje moet kopen voor zijn vrienden met een ‘E’ in hun naam, gaf met het klikje voor die quiz ook meteen toestemming om de data van zijn connecties te delven.

Nou ja. Met dat in het achterhoofd is al het bovenstaande gerant over dat het je eigen schuld is misschien niet helemaal waar. Hoewel het nog steeds fakking irritant is wanneer mensen die je kent echt geloven dat ‘Only 3% know all the answers in this quiz.’

En dat zijn dus de Facebookvrienden van wie je afscheid moet nemen. Die eikels brengen met hun chronische onnozelheid jouw privacy in gevaar.

Verwijder je domste vrienden

delete vriend op facebook

Dag, ome Willem.

Zie je weer hoe een tante er uit zou zien als ze in 1720 was geboren? Ontvrienden. De buurman die nu eindelijk weet dat hij in Griffindor hoort? Klik, klik, dikke doei!

Opschonen die veels te volle vriendenlijst. Evolutionair gezien kunnen we toch maar contact onderhouden met zo’n 150 mensen. Alles daarboven is alleen leuk voor je digitale trofeeënkast. Beetje showen met je digitale vrienden.

Mocht je trouwens willen zien of jouw gegevens ook via Facebook zijn gelekt, dan kun je hier kijken. Al gaat het daar ook alleen maar om of je de app ‘This Is Your Digital Life’ ooit toestemming hebt gegeven.

Meer is het niet. Op zich ook niet echt iets waar je een extra app voor nodig zou moeten hebben. Dus als je berichtjes ziet met ‘check hier of je data is gelekt’, dan is zelfs dat clickbait.

Door: Henk Rigter

Ga het gesprek aan ( comments)