Data Detox dag 5 – Sodemieter op met je toestemming

Data

We zijn op de helft van de Data Detox! En het gaat eigenlijk best. Op de vijfde dag snoeren we de datacollectie nog verder de gulzige muil.

De vaste volger van deze maatschappelijk zo relevante rubriek zal het zijn opgevallen dat het na dag vier van de Data Detox even wat stil was. Hebben we het opgegeven? Zijn Zuckerberg, Larry Page en die andere IT-moguls te sterk gebleken?

Nee hoor. Een of ander virus was dat wel. De griep wist de schrijver en detoxer een paar daagjes te vellen. het zal je verder aan je reet roesten, dat snap ik ook wel. Hoe dan ook, het heeft verder niks afgedaan aan de motivatie voor de digitale detox.

Overal inbreuk op je privacy

Sterker, zo op de helft zie ik steeds beter het nut ervan. Overal word ik nu geconfronteerd met de constante kleine inbreukjes op mijn online privacy. Het is het idee van de rode auto. Die zie je helemaal niet zoveel. Tenzij je er op gaat letten, dan zijn ze ineens overal.

‘Mogen we je data verzamelen om je beter van dienst te kunnen zijn?’

‘Mag deze website toegang tot je locatie?’

‘Geef ons toestemming om je camera en contactenlijst te gebruiken om redenen die we totaal niet kunnen verklaren.’

Nee motherfokker. Sodemieter op. Klik op kruisje. Het is is verdorie geen 1984. Mijn data blijft lekker hier. Hoewel het oersimpele handelingen zijn, voel ik me toch ergens een dappere hacker die stiekem tegen het systeem vecht.

Dag vijf van de Data Detox is voor je telefoon

Data detox dag vijf

Zo rebelleren we vrolijk – en weer wat fitter –┬á dag vijf van de Data Detox binnen, waarin de telefoon opgeschoond moet worden. Pauperklusje, maar op zich zou het mee moeten vallen. Volledig digibeet ben ik natuurlijk ook niet en daarom koop ik mijn mobieltjes los van mijn abonnementen.

Zo rol ik alweer een tijdje met een One Plus 3. Superfijne telefoon, waar door de fabrikant zo weinig mogelijk apps zijn geïnstalleerd. Lekker clean. Geen message centrum, vreemde foto galerij of moeilijke social hub voor mij. Dus ik maak me weinig zorgen wanneer ik voor de Detox mijn apps moet tellen.

VIERENTACHTIG APPS! Wat?! Wat moet ik nou met 84 mobiele applicaties? Goed, ik tel ‘Instellingen’ en ‘One Plus Launcher’ ook mee, maar dan nog steeds. Heilige poep, dat is een hoop data. Dat snap ik zo wel. Volgens de website van Data Detox val ik daarmee ruim boven de zestig applicaties die mij in de categorie ‘zeer hoge blootstelling’ plaatsen.

Weg met die app

Plots voel ik me niet meer zo’n hacker. Eerder weer zo’n suffe speelbal van de tech-giganten. Is daar wat aan te doen? Natuurlijk. Kijken welke apps ik kan missen, bijvoorbeeld. En of ik de makers van de onmisbare apps een beetje vertrouw met mijn data.

Veel van mijn apps gebruik ik zo af en toe. AirBnB, bijvoorbeeld. Of 929OV. En er zijn echt veel Google apps waarvan ik niet echt weet of ik ze nodig heb. Google Music, Google Films, Google Zus, Zo en Google je moeder.

Nou ja, weet je. Weet ik het. Prullenbakje, weg ermee. Maar helaas, zo werkt het niet. Al die Googledingetjes staan er vast op. Komt omdat ik Android gebruik. Voelt dan toch een beetje vies. Verder heb ik toch echt verdomde weinig overbodige applicaties. Meh.

Locatie locatie locatie

GPS

Vervolgens wijst de Data Detox me op het feit dat mijn telefoon precies weet waar ik allemaal ben geweest. In Maps kun je op een agenda klikken en zien dat je een paar weken terug wakker werd op een bankje in de Prinsentuin. Nu was je dat zelf misschien wel vergeten, maar hoe fijn is het dat een commercieel bedrijf dit van je weet?

Die meuk staat standaard aan. Wat niet wil zeggen dat het ook niet uit kan. Zie hier hoe je dat doet. En je hebt echt weinig redenen om dat te laten. Bij het schuifje staat nog dat Google mij beter kan helpen als ze weten waar ik ben, met persoonlijke suggesties.

Maar wanneer krijg ik die nou? Hoe vaak gebeurt het dat ik een notificatie krijg met een lunchroom die ik echt niet wil missen, of dat er net om de hoek een mooi standbeeld staat? Ik hou van standbeelden, maar Google tipt me daar nooit over. Dus uit met die schuif. En die hele GPS-unit kan ook wel uit.

Een andere chat app

Signal

Als uitdaging wil de Data Detox dat we naar alternatieven voor onze apps kijken. Die zijn er vaak wel en ruim voldoende ook. Hier, kijk eens naar deze vergelijking. Moet je eens zien naar de rode kruisjes bij onze favo chat-apps. Dat is niet goed, hoor.

Zo is Signal echt vele malen veiliger dan WhatsApp. Je kunt ermee bellen, foto’s sturen, groepschats voeren, noem maar op. Machtig mooi stukje applicatie. Dus die installeer ik meteen. Alleen jammer dat ik volgens mij de enige ben.

Dat is toch een groot probleem van deze hele Data Detox. Het is te doen, het kan en er zijn echt wel betere manieren om met onze eigen online privacy om te springen. Maar als er niet een grote groep opstaat die het ook werkelijk doet, dan schiet het niet op. Dan zit ik hier in m’n eentje te Signallen. En dan, voor je het weet, klik je toch weer op die groene tekstballon.

De illustraties van de Data Detox mogen wij ook gebruiken en ze zijn gemaakt door Studio Edward Kobus.