Data Detox dag 1 – Wie is de baas van mijn data?

Data Detox

Data over ons staat overal. Klikje hier, klikje daar en Big Brother weet weer wat meer van je. Doe je niks aan. Of toch wel? De komende dagen proberen we met de Data-Detox wat macht te krijgen over onze eigen gegevens.

De laatste jaren krijg je steeds vaker te horen dat onze privacy dankzij ons online leventje in het gedrang is. Dat we moeten oppassen waar we op ‘akkoord’ klikken. Dat Facebook beter kan voorspellen wanneer je verliefd wordt dan je bloedeigen moeder.

Dat zal dan wel. Een mens merkt er uiteindelijk weinig van. En eigenlijk is het ook wel leuk of Google aan me vraagt of ik Jumbo Hoeksterpad ken. Natuurlijk wil ik je vertellen hoe mijn ervaring was. Hierzo, nog een foto erbij ook. Handig voor anderen, goed karma voor mij.

Google weet echt alles

Toch bekruipt me wel eens het gevoel dat de digitale grootmachten net iets te vaak bij me naar binnen kijken. Zo keek ik onlangs met mijn lief de geniale documentaire ‘Searching for Sugarman‘. In bed, op een bijna antieke DVD-speler die was aangesloten op een TV die je voor gebruik nog moet opwinden.

Nergens had de hele opstelling verbinding met het internet. Toch raadde Youtube de volgende dag zowel mij als mijn lief via de laptop aan om even te gaan luisteren naar de soundtrack van Sugarman. Hele beste soundtrack hoor, daar niet van. Maar, what the fuck?

We hadden natuurlijk vast eens één of andere app op onze telefoon toestemming gegeven om de microfoon te gebruiken. Geen idee welke, maar het zorgt er wel voor dat de illustere ‘ze’ mee kunnen luisteren naar wat ik zoal uitspook op een dag. De filmpjestak van Google is zo wel heel erg mijn personal space aan het aanranden en ik vind het niet meer zo gezellig.

Blijf van mijn data af

Telefoon van apple

Wie z’n telefoon is dit nou?

Wat doe je nou tegen dat soort dingen? We staan als eenvoudige burger toch hartstikke machteloos tegenover de tech-giganten die ons overspoelen met gratis online handigheidjes waar we maar al te snel afhankelijk van worden? En dan nog, is het zo’n ramp?

Ook al denk je dat je niets te verbergen hebt – dat heb je trouwens wel – je kunt in ieder geval proberen om die onstuimige dataverzameling over jouw persoontje wat in het gareel te krijgen. Maar waar begin je dan? Na al die jaren vrolijk surfen is het zo onnoemelijk veel.

Om te helpen weer grip te krijgen op je digitale persoonlijkheid, heeft Bibliotheken Service Friesland een Data-Detox ontwikkeld. Of eigenlijk vertaald. Doet er niet toe. Wij proberen het. Acht dagen lang. Baat het niet, dan schaadt het ook niet. Ik wil gewoon weer dingen doen waar Zuckerberg geen idee van heeft.

Data Detox Dag 1

dag 1 van de data detox

Op de website Data-Detox.nl krijg je eerst een inleiding. Er staat ongeveer hetzelfde als hierboven. Voel je je niet helemaal zeker over je online gegevens? Doe dan deze achtdaagse detox. Oftewel, die eerste pagina’s kun je wegklikken alsof waren het de algemene voorwaarden van Clash of Clans. En doorrrr!

Dag 1 staat in het teken van ‘verkenning’. Wat is er nou helemaal over jou bekend? Om daar antwoord op te krijgen google je je eigen naam om te kijken wat dat oplevert. Leuk, doet ieder mens wel eens, narcist of niet. Alleen is jouw zoekresultaat beïnvloed door de data die Google over jou heeft. Google maakt voor jou zeg maar een persoonlijke bubbel, met zoekresultaten die goed in die specifieke bubbel passen.

Wat je vervolgens doet, is je browser opnieuw opstarten, uitloggen op AL je social media en mail-accounts en je browsergeschiedenis en cookies verwijderen. Altijd een beetje een kutklusje. Vooral omdat je dan ook weer in moet loggen en je altijd je wachtwoord bent vergeten.

Dat inloggen laten we voorlopig even. We zoeken eerst weer eens op onze eigen naam, voor het resultaat zónder die eerdere data-invloed. In mijn geval is dat toch ietsje anders dan wanneer ik overal ben ingelogd. Ik vind mezelf gewoon, tuurlijk, maar dit keer is het eerste zoekresultaat niet voor mijn eigen persoonlijkheid. Die eer gaat naar een naamgenoot met een PhD, klinisch psycholoog aan het LUMC. Ik ken die hele vent niet.

Google is heus niet mijn beste vriend

My activity van Google

Ja, MIJN activiteit, ja.

Dan vraagt Data-Detox of Google mijn BFF is. Je weet al wat het antwoord is. Anders zou die vraag niet zijn opgenomen in zo’n stappenplan. Toch is het niet zo leuk om te zien via welke programma’s Google allemaal informatie over mij inwint. Gmail, Translate, Maps, ik gebruik het allemaal.

Door naar het volgende griezelig besefmomentje. Via https://myactivity.google.com zie je namelijk precies wat je allemaal gezocht hebt. In je hele leven. Ooit. Ever. Alles. Die ene fraaie actrice, hoe je zelf voor oudjaarsavond een vuurwerkje maakt van kunstmest, wat dat plotseling opgekomen blauwe plukje mos tussen je benen zou kunnen zijn, alles. Daar verhelpt het wissen van je browsergeschiedenis niks aan. Google remembers.

Ook als je ALLE data wilt zien die Google over je heeft, is er een strakke pagina waar je terecht kunt. Zo aardig zijn die Silicon Valley boys dan ook wel weer. https://www.google.com/takeout is je stek. Je kunt het hele zwikkie dan downloaden en zo, maar Google waarschuwt alvast dat je daar even voor mag wachten. Het maken van dat archief kan uren, en soms wel dagen duren.

Kilo’s aan gegevens

Wat mijzelf betreft, ik hou mezelf altijd voor dat ik heel secuur omspring met mijn online privacy en toch wacht ik nu ook al meer dan enkele uren op mijn eigen datapakketje. Denk je dat eens in. Dit bedrijf heeft dus zoveel data over jou en mij, dat het zelfs met de tot hun beschikbare rekenkracht tientallen uren kost om het allemaal naar je toe te sturen.

Google weet ondertussen zoveel van je, daar is elke overheid en elke veiligheidsdienst stinkend jaloers op. En ze verdienen er goud geld mee. We zijn gekocht met een gratis zoekmachine.

In dit besef van onze digitale terbeschikkingstelling aan het kapitalisme, kunnen we net zo goed even door met de Data-Detox. Die stuurt ons tenslotte naar https://archive.org/web/, waar werkelijk miljarden websites zijn opgeslagen. Het begint door te dringen: op het internet wordt niks vergeten.

Ah, dat was ook alweer het einde van dag 1 van de Data Detox. Leuk projectje wel. Morgen gaan we verder. Doe je ook mee? Die hele detox is niet heel erg lastig en geeft je uiteindelijk meer macht over wat je wel en niet weggeeft als je op het internet rond loopt te struinen.

Klik hier om zelf bezig te gaan. May the data be with you.