Culturele kloven dichten tijdens festival Radslag in de Westerkerk

Drie jonge kunstenaars organiseren op zaterdag 13 en zondag 14 mei in de Westerkerk in Leeuwarden het festival Radslag. Het festijn staat in het teken van werken van het drietal. Daarnaast gaat veel aandacht uit naar de kloof tussen de verschillende onderdelen van de culturele sector in Leeuwarden.

Tijdens hun ontwikkelingsjaren als kunstenaar liepen Daan Bandringa (28), Wytse Dijkstra (20) en Edward van der Velde (27) vaak aan tegen de moeilijkheden van het kunstenaarschap. Bovendien ontdekten ze dat veel organisaties in Leeuwarden vaak langs elkaar heen werken. “Met het festival willen we al deze partijen verenigen,” legt Wytse de bedoeling uit.

kloof

Een aantal van die belangrijke partijen, zoals de gemeente Leeuwarden, Minerva Academie voor Popcultuur en Podium Asteriks komen bij Radslag samen om dit vraagstuk te bespreken. Ook voor bezoekers is het mogelijk om hierover mee te praten. De kloof uit zich, volgens Wytse, onder andere in de relatie tussen de gemeente en jonge kunstenaars.

“De gemeente is vaak erg geïnteresseerd in die kunstenaars, toch weten ze elkaar lang niet altijd te vinden,” duist Wytse het probleem. Om deze partijen bij elkaar te brengen, koken beleidsambtenaren van de gemeente tijdens Radslag voor kunstenaars die vragen hebben.

Wytse: “Zo kunnen bezoekers, terwijl er een lekker hapje voor ze wordt gemaakt, allerlei vragen stellen over bijvoorbeeld hulp bij ondernemerschap, mogelijkheden voor betaalbare ateliers en subsidies.”

Exposities

Het festival staat verder voor een groot deel in het teken van de individuele werken van de kunstenaars. Edward heeft zijn woonkamer nagebouwd in het gebouw en laat zich als een dier in de dierentuin bekijken tijdens het schrijven van liedjes, waarbij het publiek hem kan voeren met suggesties.

Bij Daan staan belangrijke scènes in zijn leven centraal, die door een actrice zijn nagespeeld in korte films. Daan neemt bezoekers mee op avontuur door het gebouw langs zijn belangrijkste werken van het afgelopen jaar, zoals de Bowie Sessions en muziek van bands waarin hij speelt.

Meer

Op het festival is alle gelegenheid om te eten, zoals bijvoorbeeld de Bruine Fruitschaal, een snackuitvinder. En natuurlijk onmisbaar voor een cultureel festival: drank en dj’s. Het festival wordt gehouden in de Westerkerk Leeuwarden, Bagijnestraat 59. Op zaterdag 13 mei van 14.00 tot 0:30 uur en op zondag 14 mei van 14.00 tot 23:00 uur. Meer info op Facebook.

MORGEN IS HET ZOVER!!! Hier een rondleiding door RADSLAG! 😀
#Radslag

Geplaatst door Wytse Dijkstra op vrijdag 12 mei 2017

Ga het gesprek aan ( comments)