Culturele hoofdstad vergeet cultuurnota

cultuurnotaBezuinigingen op cultuur in een provincie die Culturele Hoofdstad van 2018 wordt. Lekker tegenstrijdig. Zal vast een goeie reden voor zijn, denk je dan. Maar niets blijkt minder waar.  Want ach, de Provincie Fryslân was even de cultuurnota van 2016 vergeten.

Afgelopen week kwam naar buiten dat het Fries Straatfestival dit jaar voor het eerst sinds tijden maar op één dag kan plaatsvinden. Bezuinigingen vanuit de Provincie zorgden er voor dat het festival het financieel niet rond kon krijgen om voor de drie dagen die ze normaal draaiden een kwalitatief goed programma neer te zetten.

En dus koos projectleider Margret Havinga er voor om dan maar voor kwaliteit op één dag te gaan. “Roeien met de riemen die je hebt. Ik wilde het niet uitsmeren over drie dagen die dan eigenlijk niet supervol waren, dus daarom is er voor gekozen om dan de zaterdag alleen te pakken.”

Maar ineens blijkt er deze week toch nog geld te zijn voor het Straatfestival. “Dat is fijn, maar wel heel laat. Het straatfestival is al over twee maanden. Door deze vertraging is het heel lastig om nationale en internationale acts nu nog te boeken”, zegt Margret.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat ze te maken krijgt met bezuinigingen dit jaar. Een aantal weken terug kwam ook het nieuws al naar buiten dat het Uitfestival dit jaar niet door kon gaan. Dat kon niet meer rekenen op 75.000 euro die de organisatie van Culturele Hoofdstad een paar jaar lang ter beschikking had gesteld. “Dit geld kwam uit de marketingpot. Dat wilden ze nu inzetten voor nationale en internationale promotie.” Maar ook voor het Uitfestival bleek uiteindelijk toch nog geld te zijn. Daardoor kan het dit jaar toch nog doorgaan.

Culturele Hoofdstad van 2018 willen worden, maar bezuinigen op festivals. Het is allemaal een beetje krom. Waarom wordt er geschoven met geld dat eigenlijk ergens anders voor bedoeld is, en waarom is er niet gewoon genoeg geld beschikbaar voor dit soort culturele evenementen?

Tijd voor een telefoontje met de Provincie.

“Er is een wisseling van coalitie geweest in de provincie vorig jaar,” vertelt Jan Arendz, woordvoerder van de Provincie Fryslân. “Maar de cultuurnota liep niet gelijk aan de duur van die coalitie. Men dacht dat het wel geregeld was, maar dat was dus niet het geval. En toen bleek er ineens een gat van een jaar te zijn.”

Best opmerkelijk, voor een provincie die straks volop wil meedraaien in Leeuwarden Culturele Hoofdstad, dat de cultuurnota dan even vergeten wordt. Dat lijkt me dan toch wel een belangrijk onderdeel? “Ja, er waren een heleboel lopende zaken. En nou ja, de coalitie heeft niet gecheckt hoe dat nou zit met die cultuurnota. Iedereen dacht dat het geregeld was, en heeft zich met andere regeldingen bezig gehouden. De cultuurnota is even vergeten in die drukte.”

En dat terwijl in de begroting van de Provinciale Staten over 2016 toch echt het volgende staat: “We creëren een culturele basisinfrastructuur door het structureel subsidiëren van toonaangevende instellingen.”

In 2017 weer een cultuurnota

Arendz zegt dat voor 2017 de cultuurnota weer vorm gegeven wordt. Maar dat door dit gedoe dit jaar bepaalde potjes niet beschikbaar zijn. En er daarom dus nu met geld geschoven wordt. In totaal is er nu bijna 100.000 euro vrijgemaakt om dit jaar vier festivals, te weten Opera Spanga, City Proms, Explore the North en het Straatfestival dus, alsnog te ondersteunen.

De provincie speelt op dit moment spuit elf in een gebied dat juist hun focus moet hebben. En nu is het maar de vraag of het op tijd is. In het geval van het Straatfestival en Explore The North blijkt dit nu al erg lastig. En daarmee verliest Leeuwarden mogelijk veel bezoekers en veel cultuur. Iets wat je op zich als Culturele Hoofdstad, nouja, best wel nodig hebt.

Margret Havenga: “Er zou structureel meer geld beschikbaar moeten komen voor festivals. Zeker met het oog op Culturele Hoofdstad. Niet per jaar, maar gewoon iets waar we op kunnen rekenen. Nu is het elk jaar toch maar weer afwachten hoeveel geld we vanuit subsidies kunnen krijgen. En dus is het lastiger om aan iets te bouwen.”

 

Door Annemarie Lindeboom

Ga het gesprek aan ( comments)