Column: Studentenwoningen in Leeuwarden te duur

Rinze Bos over studentenwoningen

Ingezonden stuk van Rinze Bos over het dak boven onze hoofden. Volgens hem zijn de studentenwoningen in Leeuwarden chronisch te duur. Dat is volgens het kandidaat raadslid te verhelpen, maar dan moet de gemeente het wel willen.

“€420 is een schappelijke huurprijs voor studenten in Leeuwarden. Het ligt onder het landelijk gemiddelde en bovendien kan men met deze prijs ook nog huursubsidie aanvragen.’’ Dit zei toenmalig wethouder Diks (PAL GroenLinks) toen ik haar vroeg of zij deze huurprijs voor studenten niet wat te hoog vond.

Omdat studenten tegenwoordig geen studiefinanciering meer krijgen, vind ik een prijs van €420 per kamer helemaal niet zo schappelijk. En dat terwijl betaalbare studentenhuisvesting goed is voor studenten en ook relevant voor de hele stad.

Gemeentebeleid werkt stijgingen in de hand

Het is sinds een aantal jaren niet meer mogelijk om buiten het centrum van een huis een studentenhuis te maken. In woonwijken zouden studentenwoningen maar voor overlast zorgen. Daar valt misschien wat voor te zeggen, maar waar de gemeente tekortschiet is het zoeken van een alternatief. De afgelopen jaren is het aantal kamers in Leeuwarden bij lange na niet zo hard gegroeid als het aantal studenten en dat zorgt voor vele hogere huurprijzen dan 5 à 6 jaar geleden.

Huursubsidie komt terecht bij pandjesbaas

De enige studentenhuizen die de afgelopen jaren wél zijn gebouwd, zijn campussen met studio’s. Feitelijk niet meer dan een kamer met wc, douche aanrecht en magnetron. Omdat ze wel een eigen voordeur hebben kan er huursubsidie worden aangevraagd en wordt de huurprijs rustig €150,- euro hoger dan redelijk.

Huursubsidie zorgt er in deze gevallen dus niet voor dat mensen die het krap hebben toch nog een huisje kunnen huren, maar dat een verhuurder €150 meer kan verdienen aan een kamer die dat niet waard is.

Meerdere studenten in één huis

Alleen studenten die graag alleen willen wonen lijken geholpen te zijn met deze aanpak, zij krijgen huursubsidie. In werkelijkheid is dit een wassen neus, omdat zij dit bedrag vrijwel één op één kunnen overmaken naar hun huisbaas. Het enige argument dat ik hiervoor heb gehoord was een onderzoek van de gemeente waaruit bleek dat een meerderheid van de studenten graag een individuele woonruimte heeft.

Ja, uit mijn eigen onderzoek bleek ook dat een meerderheid van de studenten graag een Ferrari voor de deur heeft. Toch zie ik maar weinig Ferrari ‘s in Leeuwarden. Moeten we dan maar een gesubsidieerde Ferrari-dealer opzetten met een verkoper die aanspreekt tot studenten en je tegemoetkomt met een biertje in de hand? Dit is een absurde vergelijking, maar is toch wat er gebeurt op het gebied van studentenhuisvesting. Alleen de dealer/verhuurder wordt er beter van.

De meeste studenten zijn overigens prima in staat om huisvesting te delen. Dit is voor henzelf goedkoper, het verlaagt de druk op de Leeuwarder woningvoorraad en er wordt geen subsidie uitgekeerd aan studenten die best hun eigen broek op kunnen houden. De huidige inzet van de gemeente op individuele woonruimte is zo bekeken simpelweg in ieders nadeel.

Meer betaalbare studentenwoningen

Om dit te veranderen, moet de gemeente moet in de prestatieafspraken opnemen dat de woningbouwcoöperatie meer betaalbare studentenhuisvesting gaat faciliteren. Daarnaast moet er ruim baan gemaakt worden voor elke ondernemer die studentenhuisvesting wil faciliteren. In de meest ideale situatie gebeurt dit zonder dat er gebruik gemaakt wordt van huursubsidie, maar dat is een latere zorg.

Deze twee maatregelen waar ik voor pleit zijn kostenneutraal, drukken de huurprijzen en kunnen vlot uitgevoerd worden, wanneer de politieke wil er maar is. Deze is er nu niet, omdat veel te veel studenten niet stemmen en daardoor niet vertegenwoordigd zijn.

Als je student in Leeuwarden bent, ga volgende week dan stemmen op een partij te stemmen die de problemen van de studenten goed in beeld heeft en daar wat aan wil doen.

Rinze Bos is met 23 jaar de jongst verkiesbare kandidaat op lijst van de CU. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 22 november kun je op hem stemmen. 

Zelf ook iets interessants voor Suksawat? Stuur je spul naar dumpjemeuk@suksawat.nl, of stuur ons een berichtje op Facebook.

Ga het gesprek aan ( comments)