Column Britt Hendrix – De burger-nee-ster

300022_2039488707075_1976994799_n-602x600

 

 

Een burger vol smakelijk initiatief brengt nu eenmaal risicoʼs met zich mee. De gemeente Leeuwarden dient vertrouwen te hebben in burgers. En al helemaal als deze burger van achternaam King heet. Jawel, gisteravond werd er tijdens de gemeenteraadsvergadering gediscussieerd over de Burger King. De Burger King wil een vestiging op de kruising van het Ruiterskwartier/Doelesteeg. Zo probeert de Burger King al 6 jaar samen met de gemeente een geschikte plek te vinden voor dit fastfood walhalla. En de panden die leegstaan in de binnenstad zijn fors.

De twee stukjes nauwelijks afgebakken brood moeten zo klam mogelijk zijn. De sesampitjes erop proeft men niet eens. De druiperige homp half doorgebakken vlees kan niet vetter. Het stukje sla moet beginnen met rotten als je ernaar kijkt. De augurk moet uit een overdatum pot augurken en de tomaten zijn door de koe herkauwd. Hamburgers. Zodra je het hebt kunnen doorslikken klotst je maagzuur hevig op en neer. De hamburger is te onsmakelijk, vet en ongezond en dat maakt haar zo geliefd. Omdat het eigenlijk niet kan en het een godvergeten zonde is.

De gemeente heeft besloten dat we voortaan enkel McDonalds hamburgers mogen nuttigen. De meester van de burgers, burgermeester Crone, vindt de Doelesteeg te onveilig voor een nederzetting van de Amerikaanse fastfoodketen. De steeg vol horecagelegenheden heeft in de nachtelijke uurtjes al teveel rellen. De rellen ontstaan wanneer de jongeren genieten van een vette hap na het stappen. De gemeente heeft er al extra beveiliging en cameraʼs moeten laten plaatsen. Ook de politie gaf rood licht voor deze zone voor de Burger King. Daarnaast zijn de neergezette fietsen in en om de Doelesteeg al een probleem. De gemeente denkt dat het aantal gedeponeerde fietsen zal toenemen wanneer er een Burger King komt.

Echter heeft de Burger King aangegeven te zorgen voor eigen beveiliging, met name tijdens drukke feestdagen en een sluitingstijd van 24:00 uur. Dit zal echter de problemen niet verhelpen. De gemeente is niet in staat in te grijpen als de Burger King zich niet aan deze voorstellen houdt. De gemeente verleent de vergunning aan de eigenaar van het pand, niet aan de Burger King zelf. Vervolgens beslist de particulier samen met de Burger King over eventuele sluitingstijden, beveiligingen, etc. De gemeente zou de Burger King niet aansprakelijk kunnen stellen voor het eventueel overtreden van de gedane voorstellen.

Het pand staat echter al lang leeg en de bruine koffiegeur van de DE ernaast verdient een geur van vet vlees. Dat zou tijdens de ochtenduren zorgen voor een heerlijk aroma door de Doelesteeg. De Burger King kan ook gezien worden als een familierestaurant. Die licht geeft als het donker word. Dit zorgt voor een veilig aspect in de drukke steeg. Er kunnen fietsenrekken worden geplaatst aan de kant van het Zaailand, omdat deze er nog niet zijn. Oplossingen genoeg, panden ook.

Je bent nu eenmaal wat je eet, Leeuwarden.

Ga het gesprek aan ( comments)