Voormalig CIA-baas en infolekker Petraeus naar Leeuwarden

petreaus op NHL

Supercool, oud-generaal David Petraeus komt een lezing geven op Stenden. De man heeft een dikke CV en schopte het zelfs tot baas van de CIA. Dat duurde echter niet zo lang.

Hij vocht in vier oorlogen, werd door friendly fire in zijn borst geschoten en brak zijn bekken bij een parachutesprong. Je kunt dus wel stellen dat Petraeus genoeg heeft meegemaakt, in het Amerikaanse leger.

Ook leuk, David is de zoon van een Franeker koopvaardijvaarder die emigreerde. Eigenlijk is het dus gewoon een Fries en dat maakt iedereen een leuker mens. Tot zover wat Petraeus een toffe peer maakt.

Schandaal

Want Petraeus is niet helemaal smetvrij. De meeste bazen van de CIA zitten wel een paar jaar. Us David deed deze klus slechts één jaar. Wat ging daar mis?

Ergens vlak voor hij door niemand minder dan Obama als directeur bij de Central Intelligence Agency werd benoemd, kreeg hij een lumineus idee. Ik, zo dacht hij, heb een biografie nodig.

Daarvoor schakelde hij de hulp in van een schrijfster en het bleek dat deze mevrouw Broadwell voor wel wat meer geschikt was dan het schrijven van een boek.

De militair vergat even dat hij was getrouwd en liet zijn mitrailleur oppoetsen door deze pennenlikker. Goed, hij is ook mens. En een beetje generaal verovert wat hij kan, niet dan?

Wat niet door de bocht kan, is dat de onnozelaar tussen de lakens ook wat staatsgeheimen naar zijn minnares doorspeelde. Een soort van spionage dus, net als Mata Hari het deed.

Petraeus vertelt en antwoord

petraeus in Leeuwarden

Kijk ‘m grijnzen, die Petraeus

En die beste man, die loog tegen de FBI, het Amerikaanse staatsbelang in gevaar bracht en op het nippertje ontkwam aan een jarenlange celstraf, gaat Leeuwarder studenten dus vertellen over inlichtingendiensten en terrorisme.

Dat is toch een beetje alsof je Dick Advocaat laat vertellen hoe je een WK kunt winnen. Of aan Jesse Klaver vragen hoe je in de tweede kamer komt.

Je mag hopen dat Petraeus op 16 oktober een interessante invalshoek kiest voor zijn verhaal. Anders is het aan de aanwezige studenten, die in een College Tour-achtige setting vragen mogen stellen.

Weest onverbiddelijk, beste studenten die deze lezing bezoeken. Natuurlijk is het een held en indrukwekkend man, daarom ook dikke hulde naar NHL en Stenden voor het fixen van deze spreker.

Maar het is wel eentje met fouten, zoals ieder mens. Laat je dus niet afschrikken door zijn talloze speldjes en medailles, maar leg hem het vuur aan de schenen. Want je leert het meest, als je kritisch bent.

Ga het gesprek aan ( comments)