CH18 incoming: laatste weekend van januari = totale gekte in binnenstad

Bevrijdingsfestival Leeuwarden 2017

Culturele Hoofdstad was heel lang een een ver-van-mijn-bed-show. Maar ineens is het 2018 en is over twee weken de officiële opening van Leeuwarden Fryslân 2018. Dan komt het ineens wel heer erg dichtbij. En het wordt gekkenhuis. Opdat je het weet.

De hele binnenstad gaat op slot voor al het gemotoriseerde verkeer. Bruggen worden afgesloten en zelfs de parkeergarage onder het Zaailand gaat zaterdag 27 januari van 16:00 tot 23:00 uur dicht, terwijl die normaal 24 uur per dag open is. Allemaal om de enorme toestroom, die de gemeente verwacht voor alle festiviteiten, in goede banen te leiden.

Binnenstad op slot voor auto’s

De 27e is de complete binnenstad van 16:00 uur tot aan het einde van de avond eigenlijk alleen maar bereikbaar met de benenwagen. Vanaf het station de stad in waggelen, of de auto parkeren bij het WTC-complex en daar de gratis pendelbus pakken, luidt het devies van de gemeente. Om te illustreren dat het menens is: zelfs de Blokhuisbrug wordt opgehaald.

Waar al dat volk op afkomt? Daar duiken we komende weken wat dieper in met een aantal vette evenementen die we onder de loep nemen en we gaan naar een aantal openingsvoorstellingen om er stukjes of video’s over te maken, zodat we je grondig kunnen adviseren wat wel en niet tof is. Hoewel dat altijd arbitrair blijft. Wat wel zeker is: het wordt gekkenhuis in de stad het laatste weekend van januari.

Ga het gesprek aan ( comments)