Cambuur vs Groningen is Suksawat vs Sikkom

Foto: Erwin Ottens - sportphotoagency.com

Foto: Erwin Ottens – sportphotoagency.com

Cambuur tegen Groningen, dat is ook een clash tussen Suksawats Camburwatcher Wouter Schollema en Sikkoms (Suksawats zusje voor Groningen) FC Groningen-volger Willem Groeneveld.

En daar zitten ze dan, met zijn tweeën naast elkaar op de tribune bij Cambuur. De één voor FC Groningen, de ander voor Cambuur. Het vuurtje wordt al weken opgestoken en komt vanmiddag tot het absolute hoogtepunt.

Wouter en Willem spreken tijdens de wedstrijd af om allebei een verslag te tikken. Van de beleving, de onderlinge strijd en door elkaars ogen naar elkander kijken en dat beschrijven. Eerst die van de gastheer, de winnaar, Wouter Schollema. Dan die van de gast, de loser, Willem Groeneveld.

Cambuur Groningen

Foto: Erwin Ottens – Sportphotoagency.com

Verslag Cambuur – Groningen door Wouter

Schuchter kijkt hij om zich heen. Met zijn hoofd weggestopt in een leren jas steekt hij een sigaret op. Om hem heen staan agenten in burger. Beide hetzelfde overhemd aan en een oortje in.

De agenten worden vandaag makkelijker herkend dan de FC Groningen-fans. Ik geef een seintje en Willem stapt in de auto. Samen met mijn zwager propt hij zich op de krappe achterbank. De groep is compleet, we kunnen naar het Cambuurstadion.

Wraak voor de 4-1?

De man met de leren jas kan eindelijk weer onverstaanbaar Gronings knauwen. Iets wat hij als redacteur bij Sikkom dagelijks doet. Vandaag is het tijd voor een prestigewedstrijd. Mijn Cambuur tegen zijn FC Groningen. Een wedstrijd die vorig jaar in een afgetekende 4-1 eindigde.

Toen was FC Groningen niet opgewassen tegen het onlangs gepromoveerde Cambuur. Dat zal vandaag zeker niet weer gebeuren aldus Willem. Groningen heeft zich goed versterkt en heeft er met Antonia een sensatie bij op de vleugel. Bovendien, bestaat er niet een spreekwoord met een ezel en een steen?

Enkele weken geleden had ik Willem al uitgenodigd om samen naar deze wedstrijd te gaan. Bij de derby moet het uitvak leeg blijven, een belachelijke maatregel. Direct opperde ik dat we maar moesten laten zien dat het wel degelijk kan, een Cambuur een Groningen supporter die samen naar deze wedstrijd kijken.

Natuurlijk hapte Willem toe, hij wilde dolgraag een wedstrijd zien in het prachtige stadion. Een stadion in een woonwijk, zoals het good old Oosterparkstadion.

Groningers! Groningers everywhere!

Na tien minuutjes rijden stopt de auto en eindigt de knusse achterbanksessie van Willem en mijn zwager. Willem strekt zich uit en begint meteen over drie punten. Of Willem heeft vorig jaar niet opgelet of hij probeert zichzelf moed in te praten.

Bij het stadion staan mijn vader en broer. Groningers. Ook al. Direct kan Willem in zijn dialect mompelen tegen mijn vader. Tot nu toe wordt er alles aan gedaan om Willem op zijn gemak te laten voelen.

Ik vind het best, ik weet natuurlijk dat Rusnak, Ogbeche en al die andere geweldenaren Willem muisstil zullen krijgen. En anders sla ik hem met een gratis blad dat ik kreeg bij de ingang van het stadion. Willem zal stil worden. Goedschiks of kwaadschiks.

Eenzaam in mijn eigen vak

Na een paar biertjes te hebben gedronken met de familie van de suksawat-redacteur van dienst was het tijd om het vak op te zoeken. Ondanks het verbod op uitsupporters is de voertaal op de hoofdtribune Gronings.

Willem voelt zich direct thuis, ik voel me een vreemdeling in mijn eigen vak. Ik mis mijn eigen vak. Als Cambuur scoort komt het op mij aan. De rest van het vak zal een karaoke set nodig hebben om het Woanskip tot een goed einde te kunnen brengen. Mijn zwager zit op mijn plaats en ik zit hier tussen allemaal woestelingen die mijn heilige tempel een ‘stadionnetje’ noemen.

De bal rolt

De eerste helft is Cambuur beter maar vertikt het om te scoren. Vast om het gezellig te houden tussen Willem en mij. Willem keuvelt gezellig met zijn soortgenoten terwijl ik voorzichtig mijn tijdschrift op rol. In het verleden waren dit wedstrijden waarin Cambuur op slag van rust op achterstand zou komen.

En als ik iets niet wil, is het een juichende Willem naast me. Dat ik een vak vol Groningers zit (heren der KNVB, de combiregeling is een wassen neus!) is tot daar aan toe, maar ik wil geen Groninger gekkigheid.

Eenzame zanger

Die gekkigheid komt er ook niet. Superaankoop en potentieel wereldvoetballer van het jaar, vrije vertaling van Willems woorden, Antonia is zo onzichtbaar als Van Persie op een eindtoernooi en de rest van de bezoekers kijkt vooral toe hoe ze worden zoekgespeeld door een ontketend Cambuur.

Na ruim vijftig minuten is het raak. Rusnak speelt zich vrij en schuift de 1-0 achter Padt. Ik sta op, spreidt mijn armen en zing vol overtuiging het Woanskip. Ik kan met mijn armen zwaaien wat ik wil, aangezien ik de enige Cambuurfan ben in een groep van vijftien tot twintig mensen. Willem duikt weg in zijn jas, de grootspraak van een paar uur eerder is volledig weg.

Rusnak vs. Kieftenbeld

Waar de Groningers om me heen stil zijn, zijn op het veld zijn ze vooral gefrustreerd. Kieftenbeld neemt het voortouw en laat als een ware aanvoerder zien hoe het niet moet. Hij schopt op alles dat beweegt en scheldt Rusnak de huid vol.

Volkomen zinloos gedrag van de zielige aanvoerder die meer schreeuwt en schopt dan voetbalt. Zwaar gefrustreerd is Kieftenbeld omdat Rusnak in tegenstelling tot de Groninger schopper wél kan voetballen.

Meezingen met Anneke Douma

Even later moet de onzichtbare Lindren inrukken na twee keer geel. Nadat Ogbeche er op schitterende wijze 2-0 van maakt is het duidelijk: Willem gaat zonder punten naar huis en ik zal er alles aan doen om hem dát er in te wrijven.

Uit volle borst zing ik de klassieker van Anneke Douma mee en geef Willem troostend een tikje op zijn hoofd. Wat kan voetbal mooi zijn als je wint. Willem begint steeds meer te mompelen en te foeteren. Niets lukt bij FC Groningen.

De spelers proberen de Leeuwarders te schoppen, maar zelfs dat lukt niet meer. Van der Streek maakt er zelfs nog 3-0 van en laat in de blessuretijd dé kans op 4-0 liggen. Mij maakt het niet uit. Mijn irritante grijns is niet van mijn bek te beitelen. Om me heen zijn de Groningers al vertrokken.

De gifbeker moet leeg

En Willem? Zijn gifbeker moet leeg. Uiteraard blijven we staan voor het ererondje. Ik klap mijn handen stuk terwijl Willem zijn tong stukbijt. Na het laatste rondje gaat zijn hoofd naar beneden en druipt hij af.

Hij gaat niet met drie punten met de trein naar huis, maar slechts met een klef broodje van de Smullers. Drie wedstrijden speelde Cambuur na de promotie tegen FC Groningen in de eredivisie. Nog altijd ongeslagen met acht goals voor en slechts twee tegen.

FC Groningen mag dan wel de Trots van het Noorden zijn, Cambuur is de beste van het noorden. En Willem weet dat hij dat nog heel lang moet aanhoren.

Cambuur Groningen

Foto: Erwin Ottens – Sportphotoagency.com

Cambuur – Groningen verslag Willem

‘Nee,’ denk ik als Wouter voorstelt mij mee te nemen naar Cambuur – Groningen. ‘Dat moet ik niet doen. Dat wordt een afgang. Dat wordt janken en een glunderende Wouter, dat ga ik nog jaren aanhoren.’

“Ja is goed,” antwoord ik, tegen beter weten in, op de uitnodiging van Wouter. “Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen en Groningen is het aan haar stand verplicht gewoon te winnen van Cambuur,” praat ik mezelf moed in en tegelijk probeer ik Wouter te bashen.

Tuurlijk, en Feyenoord wordt kampioen

Het plagen vindt geen gehoor. Wouter weet zeker dat Cambuur wint tegen Groningen en stiekem weet ik dat ook, maar ik kan en wil het niet toegeven. Voor ik het weet, zit ik in de trein naar Leeuwarden en Facebook ik nog heel dapper: “Met de trein onderweg naar drie punten.”

De vele Leeuwarders in mijn lijst reageren als door een wesp gestoken. Onderweg in de sneltrein stromen de reacties binnen. Ook Wouter reageert: “Tuurlijk. En Feyenoord wordt kampioen.” Even later staat het ontvangstcomité klaar het station in Leeuwarden.

Geen uitsupporters: wassen neus

Op weg naar het stadion bekruipt me een gevoel van weemoed. Lichtmasten die boven een volkswijk opdoemen. Het volk dat door de straten, van de pleintjes en buurtkroegen richting stadion trekt. Ik mis het in Groningen sinds het Oosterpark weg is en we onze wedstrijden afwerken op een Oostblokterrein aan de rand van de stad.

Elke Cambuursupporter wil ik toeschreeuwen: “Weet wat je hebt, weet wat je weggooit als je naar een nieuw stadion gaat. Dit typische gevoel krijg je niet in nieuwbouw. Een nieuw huis betekent ook een beetje sterven. Een stap naar voren in de commercie betekent een stap naar achteren in de menselijke maat.”

Cambuur is voor Wouter, mijn gastheer, een familieuitje. We gaan op pad met pa, zwagers en een broer van Wouter. Pa Schollema is blij om me te zien. Hij werkt bij de C1000 aan het stadion en vertelt enthousiast zien dat je vanuit zijn kantoor op het veld kijkt.

Even later staan we met zijn allen langs het veld. We drinken wat biertjes en bashen elkaar wat. Om mij heen zie ik erg veel Groningers. De straf dat er geen uitsupporters mee mogen is een wassen neus. Op de hoofdtribune barst het van de Groningen supporters.

Wouter heeft prima kaarten geregeld. Een mooi plekje in een Cambuurvak. Hoewel Cambuurvak? Wouter is ontheemd in zijn eigen stadion. Hij is omsingelt door Groningers en dat zint hem niet. De ogenschijnlijke onvrede duurt echter niet lang.

Groningen krijgt pijnlijke voetballes

De wedstrijd begint en het is al snel duidelijk dat FC Groningen er geen zin in heeft en niets heeft geleerd van de afslachting van vorig seizoen. “Jullie houden beter stand dan vorig jaar, toen stonden jullie nu al met 2-0 achter,” sneert Wouter naar mij en de andere Groningers om zich heen.

Toch komt Chery ineens tot een schot. De Groningers op de tribune veren op, maar de knal gaat voorlangs. Het blijkt het enige hoogtepuntje aan Groninger zijde te zijn. Al snel scoort Cambuur terecht de 1-0 en springt Wouter op.

De Groningers om hem heen blijven beduusd zitten en vloeken wat. Maar Wouter niet. Hij rekt zijn armen zo ver mogelijk uit elkaar, tovert zijn meest triomfantelijke smoel tevoorschijn en zingt uit volle borst ’t Woanskip.

Op hetzelfde moment kruip ik diep weg in mijn jas terwijl Wouter mij met het programmaboekje op mijn kop slaat. “Mooie goal he!”. Wat volgt is een oorwassing, pure voetballes van het ‘kleine broertje, zoals ik Cambuur vaak noem’.

Houthakker Kieftenbeld versus raspaardje Rusnak

Kieftenbeld is overal te laat, maakt smerige overtredingen, stapt kolderiek op een bal en hangt de pseudovedette uit, terwijl hij alle hoeken van veld ziet door toedoen van rasvoetballer Rusnak. Lindgren wordt met rood naar binnen gestuurd en Chery komt niet aan voetballen toe.

De dure voetballers van Groningen gaan vooral op het middenveld ten onder aan de werklust, kracht en ook het voetballend vermogen van Cambuur. Verdedigend is het week, aanvallend is Groningen niet in staat een vuist te maken.

Een verdiende afslachting volgt. Groningen gaat als een mak lam naar de slachtbank en Cambuur slacht goed, erg goed.

De wedstrijd is gespeeld. Er is geen eer meer te behalen. De Groningers om mij heen vertrekken als Wouter voor de derde keer ’t Woanskip aanheft. Het begint ook nog te regenen terwijl het stadion kolkt.

Cambuur de volksclub

De harde kern achter de goal zingt en springt alsof het leven er vanaf hangt. De rest van het stadion gaat mee. De bobo’s, de mensen van de lange zijde, allemaal vieren ze luidruchtig feest. Ze hebben die boeren uit Groningen keihard aangepakt en staan keurig op de tweede plek.

De nederlaag is zuur. Heel zuur, ondanks dat ik het van tevoren eigenlijk al wist. En toch was het een mooie middag. Ik gun Wouter en al die andere Cambuursupporters die ik ken een overwinning. Ik hou van volksclubs en ik was te gast bij een absolute club van het volk. Het gaat heerlijk tekeer in het stadion, de twaalfde man staat op en schreeuwt Cambuur naar grote hoogtes.

En dat is genieten, zelfs als je eigen club ten onder gaat in de hel van Leeuwarden. Het aanbod van Wouter om nog een biertje te drinken in de stad sla ik desalniettemin af. Ik heb geen zin meer. Ben toch chagrijnig van de nederlaag en weet, als ik naar Wouters glunderende hoofd kijk, dat ik dit nog veel te lang moet aanhoren.

De laatste druppel uit de gifbeker

De gifbeker was enorm, maar het is over. Ik wil het niet meer horen. Ik stap de trein naar Groningen in, zet de telefoon uit en sluit me af voor de buitenwereld. Maar de buitenwereld zich niet voor mij.

De trein komt in beweging en we rijden langs de fabrieken van Campina. Daar staan twee medewerkers buiten te roken. Ze hebben een bord vast en lachen breeduit. Op het stuk karton staat met koeienletters: Cambuur – Groningen 3-0.

Door Wouter Schollema en Willem Groeneveld

Ga het gesprek aan ( comments)