Café de Rus lanceert nieuw bier: De Witte Rus

Leeuwarden heeft nieuw bier! Donderdagmiddag lanceerde Café de Rus in alle bescheidenheid haar allereerste eigen biertje. Het kostte uitbater Guido anderhalf jaar knutselen, maar De Witte Rus mag er zeker zijn.

Vanaf de Suksawat-redactie is Café de Rus hemelsbreed de dichtstbijzijnde kroeg en wanneer er aldaar een nieuw bier de tap in gaat, hoeven we maar een paar meter te lopen om dat feestje mee te vieren. Dat doen we dus ook maar al te graag.

“Een man heeft drie dingen nodig,” begint Guido stellig, terwijl hij de blonde Russen uitschenkt. “Een mancave, een mooie vrouw en een eigen biertje. Die eerste twee had ik al.”

Hoe De Witte Rus ontstond

De Witte Rus Leeuwarden

 

Al met al kostte het hem anderhalf jaar om van idee naar flesje bier te komen. “Bier brouwen is niet per se moeilijk,” vertel Guido over het proces. “De truc zit ‘m in het bepalen van de smaak, het juiste kruidenmengsel samenstellen en dat soort dingen.”

Gelukkig hoefde Guido niet alles zelf te doen. Hij heeft tenslotte ook nog een kroeg te runnen en, dat siert de man, wil ook dat de hulp die hij kreeg even wordt benoemd. “Ulco van De Kroon op Leeuwarden begeleide me in het hele proces. Dat is ook het genie achter het enige echte Cambier.”

Voor het brouwen van de duizend liter aan goudgele heerlijkheid week Guido uit naar de ambachtelijke brouwers van het Sallandse biertje in Raalte.

“Het hoort er tegenwoordig toch een beetje bij,” besluit Guido. “En daarbij is het gewoon prachtig om als café je eigen biertje te hebben”

Liwwadden bierstad

Blondbier De Witte Rus

Misschien wist je het niet, maar in Leeuwarden huist een rijke historie aan bier. Er is zelfs ooit een dodelijke bieroproer geweest. Daarbij hebben steeds meer kroegen in de stad hun eigen bier.

Bij De Stee, Paddy’s en De Markies kun je bijvoorbeeld ook zelfgebrouwen bier halen. Zelfs het Leeuwarder festival Welcome to The Village heeft met Kroelebaai hun eigen pintje.

Mocht je dit weekend nog tof willen beginnen, dan raden we toch echt even De Witte Rus aan. Voor €3,50 pak je zo’n fijn ongefilterd witbiertje.

Proost!

Ga het gesprek aan ( comments)