Bouw van hypermoderne klimhal in Leeuwarden begonnen

Berggeiten opgelet, bij Sporthal Rengers beginnen ze deze week aan de bouw van een superdeluxe klimhal. De unieke locatie gaat in november open.

Omdat je in Nederland geen fatsoenlijke bergen hebt, moeten we het doen met klimwanden. Die vind je dan wel weer her en der. De dichtstbijzijnde is in Heerenveen of zoiets, dus het is wel tijd dat ook Ljouwert een eigen klimding krijgt.

Die verrijst de komende tijd naast, aan en in Sporthal Rengers. En het wordt niet zomaar een lullig wandje met wat uitsteeksels, he? Niet minder dan duizend vierkante meters worden er ingericht om te klauteren op allemaal verschillende manieren.

Het klimparadijs gaar Rengers-Up heten en zal ook voldoen aan allerlei olympische normen. De verwachting is dan ook dat klimmers uit heel Europa hier aan de deur zullen staan om de RengersUp te bedwingen.

Klimmen en boulderen

bouldering in leeuwarden

Zonder touwtje de muur op.

Want de faciliteiten die de klimhal gaat krijgen, laat menig internationale berggeit mekkeren van vreugde. De plannen beloven een van de modernste en meest veelzijdige klimhallen van noordwest Europa!

De vijfentwintig meter hoge klimwand heeft zo maar liefst 52 klimlijnen, je kunt boulderen, er is een afdeling Clip & Climb en er is een zogenaamde caving area. Eerlijk, wij moesten die termen ook Googlen.

Boulderen is klimmen op grote stenen. Zonder gear of veiligheidszooi klim je ongeveer vier meter hoog en verplaats je jezelf van punt A naar B. Het is zeg maar puzzelen met je lichaam en als je valt, dan breek je een been.

Nee hoor, grapje, Als je valt wordt je opgevangen door een hele dikke zachte mat. Bij Clip & Climb wordt je wel gezekerd, al blijft het wel heel laagdrempelig. Aanklikken en gaan is het devies. Niet moeilijk, wel leuk.

En dan heb je dus ook nog een caving ruimte. Caving is het verkennen van spelonken en grotten en dat wordt gesimuleerd in RengersUp. Met een lichtje op een donkere ruimte in, met stalactieten en de hele rambam.

Blikvanger Rengers-UP

Klimhal rengersup

We hebben dan wel geen bergen, maar deze klimhal wordt de shit.

Een van de meeste nete zaken aan Rengers-UP wordt de buitenkant. Daar komen twee abseilwanden om van boven naar beneden te zakken. Dat gaat er natuurlijk heel stoer en herkenbaar uitzien, al die dappere klimmertjes die hun best doen om niet naar beneden te lazeren.

De meest moderne klimhal van noordwest Europa maken, dat is natuurlijk nogal een klus. Dus hoewel men vandaag al is begonnen met de bouw, mogen we pas in november los.

Ga het gesprek aan ( comments)