Het Blokhuisplein ligt nu al schots en scheef

blokhuisplein scheve schotsen

De grote platen op het vernieuwde Blokhuisplein moeten op brokken ijs lijken. Mooi, maar al binnen twee weken na de opening liggen ze letterlijk schots en scheef. Moet het plein straks weer dicht?

Het nieuwe Blokhuisplein ziet er lekker uit. De grote asymmetrische platen waarmee het voorheen redelijk sfeerloze plein voor de oude gevangenis is bestraat, maken van het gebied een lapjesdeken van beton, een mozaïek van grijze tinten.

Het weidse plein betrekt ook de Blokhuispoort veel meer bij de binnenstad, waardoor je met een beetje goeie wil zou kunnen zeggen dat het centrum een stukje groter is geworden. De poging om het Blokhuisplein een flinke upgrade te geven, is tot zover dan ook absoluut  geslaagd.

Platen zijn verzakt

Tot zover het goed nieuws. Want amper twee weken na de opening gaat het nu mis. Hier en daar liggen de schotsen scheef. Met een hoogteverschil van soms boven een centimeter, liggen de platen werkelijk schots en scheef. 

Nu is een centimeter verschil misschien niet zo’n ramp. Daar kun je immers nog wel overheen komen. Maar als één van die platen binnen twee weken op die manier weet te verzakken, dan mag je je hart vasthouden voor wat er binnen een maand gebeurd. Of hoe het er na een jaar bij komt te liggen.

Als we de gemeente hierover bellen, wil de overigens zeer behulpzame telefoonopnemer hier een reparatieverzoek voor indienen. Dat is prima, maar dat betekent dus dat dit niet de bedoeling is? “Eh nee,” horen wordt er gezegd, “dat lijkt me niet nee.”

Dank u wel voor de melding, ik dien een reparatieverzoek in.

Later horen we dat de ambtenaren die hier meer over weten vakantie hebben. Volgende belletje gaat dan maar richting de aannemer, het bedrijf Oosterhof-Holman, die met een koninklijke titel toch wel de verantwoording zou moeten kunnen dragen over het wel en wee van dit plein.

Reactie van de aannemer

blokhuisplein faal

Skeve schotsen liggen skots en skeef

De voicemail van het bedrijf laat eerst weten dat het bedrijf wegens de feestdagen gesloten is, maar binnen tien minuten gaat de telefoon en spreken we met de aannemer zelf.

Op het nieuws dat de door hem gelegde stenen scheef liggen, is zijn eerste vraag of dit een gevaar vormt voor het publiek. Dat is inderdaad een puike prioriteit en de eerlijkheid gebied te zeggen dat dit nog wel mee valt. Goed, je moet er niet overheen willen skeeleren, maar de gemiddelde stoeprand ligt nog altijd hoger.

Was dit wel het geval geweest, dan was er meteen iemand langsgekomen om dit recht te zetten. Nu wordt het naar alle waarschijnlijkheid over de kerstvakantie getild.

Maar, wat wordt er dan precies over de kerstvakantie getild? Het leggen van die platen had nogal wat voeten in de aarde, dan is dit vast ook niet een kwestie van even aanstampen en klaar.

Dat klopt, zegt de aannemer. Met een kraantje even een steentje eruit plukken en recht leggen, dat gaat ‘m niet worden. Hij refereert daarvoor aan de tenten die een tijd lang het plein sierden. Die stonden daar alleen maar zodat men er de platen in opperste concentratie kaarsrecht neer kon leggen.

Hoe het Blokhuisplein recht komt

Blokhuisplein overzicht

Zo ziet het er wel mooi uit. Zelfs in de grauwe regen.

Dat is dus niet gelukt. Niet zulke goede reclame, erkent de aannemer en het corrigeren van deze scheve schaats kan nog wel eventjes gaan duren. Dat zou dus weer een afgesloten Blokhuisplein betekenen.

Dat zou kunnen, zegt de aannemer. Want het hoort nou eenmaal niet scheef te liggen. In de tweede instantie is hij wat gematigder; eerst moet hij samen met de uitvoerder ter plaatse eens zien hoe ernstig het allemaal is.

Moet het plein dan helemaal dicht, alleen maar gedeelte of valt het allemaal mee? Na de feestdagen weten we meer. Mocht je in het nieuwe jaar nu toch weer in een verkeersopstopping terecht komen, dan weet je in ieder geval hoe het komt.

Ga het gesprek aan ( comments)