Binnenkijken bij de Popbunker – foto’s, video en historie

popbunkerIs het een verborgen schat? Verstopt zit het in ieder geval. Een geheimzinnig verleden heeft het ook. Toch zullen veel muzikanten, liefhebbers en kenners van Leeuwarden het in ieder geval van naam kennen. De Popbunker. We nemen een kijkje binnen, en vertellen je wat meer over dit stukje historisch Leeuwarden.

Even een trip terug in de tijd. Ver terug ook. Naar de Tweede Wereldoorlog. Voor die tijd was er namelijk op de plaats waar nu de Popbunker zit een Joodse begraafplaats.

Tijdens de oorlog werd die helemaal kapot gemaakt. Er werd een complete loopgraaf tussen de zerken gecreëerd. Toen de bezetting voorbij was, was die begraafplaats ook compleet verwoest. De Joodse gemeenschap had geen geld om die verschrikkelijke schade te herstellen, en dus werd het terrein in 1952 verkocht aan de gemeente.

De bouw van de bunker

We blijven nog even in oorlogstijd. Want de koude oorlog leek in aantocht, en Leeuwarden leek een aardig doelwit met zijn vliegbasis. Daarom kocht het Rijk in 1953 het stuk grond van de gemeente, om er een bunker te plaatsen. Een uitvalsbasis, mocht de Russen besluiten tot een aanval.

In de grootste ruimte van deze bunker was het zenuwstelsel van de Luchtwacht. Hier zaten de zogenaamde plotmeisjes in een ruimte met vliegtuigjes te schuiven, terwijl de hoge heren vanaf het balkon aan de zijkanten van deze ruimte toekeken en discussieerden. Tegenwoordig ziet deze ruimte er zo uit.

Post from RICOH THETA. – Spherical Image – RICOH THETA

Het ontstaan van de Popbunker

Het viel gelukkig mee voor Leeuwarden, wat betreft de koude oorlog. De bunker bleef bestaan, stond jarenlang leeg ook. Maar in de jaren tachtig zag een stel visionaire types in dit gebouw wel een heel mooie ruimte om bands te laten oefenen. Geluidsdicht, niemand die er last van had dus. Gewoon, keihard raggen op je gitaar, midden in de stad.

De ruimtes werden hersteld, verbeterd, zo nodig leeggepompt zelfs – want sommige delen stonden doodleuk onder water. En zo werd dit bouwsel in 1985 omgedoopt tot de Popbunker.

Binnenkijken

Dik dertig jaar zit de Popbunker er alweer. Wat voor mensen er dan komen, of hoe het er daar allemaal uitziet? Dat kun je allemaal zien in dit filmpje, waarin we je meenemen onder de grond van de Prinsentuin.

Gingen sommige ruimtes je wat te snel voorbij in het filmpje? Rustig aan, hier kun je nog even chill rondkijken in een van de oefenruimtes. Oh, en hier vind je meer info over de Popbunker. 

Post from RICOH THETA. – Spherical Image – RICOH THETA

Door Annemarie Lindeboom

Foto’s en video door Jeroen van de Bovenkamp 

Ga het gesprek aan ( comments)