Bij Ondel-Ondel haal je gado gado voor zeven euro

Ondel ondel indonesisch

Op de Nieuwstad opent vandaag de Indonesische afhaaltoko Ondel-Ondel. Je haalt hier al een portie gado-gado voor zeven euro.

Ken je die pin van de ING waar je heen moet als die bij het Waaggebouw weer eens een error heeft? Daarnaast vindt je tegenwoordig de indo Ondel-Ondel, in het pand waar eerst de juwelier zat.

Als je er langs loopt kun je het ook niet missen. Omdat de boel vandaag open gaat staan er twee dikke zuilen aan ballonen voor de deur. Om drie uur is er muziek en wat al niet. Vanaf vijf uur kun er je avondeten halen.

Het kost hier geen fluit

Ondel Ondel opening

Eet hier je indo!

Ondel-Ondel is een take-away waar ze niet al teveel waarde hechten aan het kapitalisme. Want zoals je in de titel al leest, kun je hier een portie gado-gado bestellen voor een schamele zeven euro. Krijg je er nog rijst bij ook.

Veel duurder wordt het hier ook niet. De meeste gerechten haal je er per honderd gram. Twee en een halve euro voor honderd gram babi ketjap, dat soort bedragen. Dus ook leuk wanneer je stufi bijna op is.

Naast Indonesische maaltijden, kun je hier ook typisch Javaans straatvoedsel krijgen. Dan gaat het meer over snacks als saté en goed gekruide kip. En dat wordt dan allemaal gemaakt met verse ingrediënten.

Je bent zelf een Ondel-Ondel

Ondel-ondel

Je ziet het hier niet heel duidelijk, maar fijn uitzicht hoor.

En dan is het nu tijd voor een stukje culturele geschiedenis. Want wat is nou een ondel-ondel? Het is een kruising tussen een pop en een kostuum van zo’n tweeënhalve meter hoog, die wordt gebruikt tijdens Indonesische feestjes.

Die dudes zijn eigenlijk altijd met z’n tweeën en stonden heel vroeger symbool voor leuke geesten en ander spiritueel gebeuren. Vandaar ook dat er twee van die vrolijke koppies het logo van de Indo sieren.

Gut, zul je nu denken, werkt er bij Suksawat op de redactie iemand die van Java of Bali komt? Neen, beste lezer. We zijn gewoon heel goed in Wikipedia.

Mocht je eens wat willen halen bij Ondel-Ondel, dan kun je hier alvast het menu checken. Dan kun je het mee naar huis nemen, of je pakt een tafeltje op de eerste verdieping. Dat is zonder bediening, maar wel met een heel tof uitzicht over de Nieuwestad.

Ga het gesprek aan ( comments)