Bij het Plantenweeshuis haal je opgeleefde planten

adoptie bij het plantenweeshuis

Het Plantenweeshuis is een plek waar oude en zieke planten tot rust kunnen komen. Als ze weer wat zijn opgeknapt, mogen nieuwe mensen deze groene toppers op komen halen. Ja, jij dus ook.

Ergens in een appartement boven het Zaailand is er een plek waar mishandelde en verwaarloosde planten tot rust kunnen komen. Een plek waar potgrond wordt vervangen, waar ze het licht en water krijgen dat ze zolang hebben moeten missen en waar gele blaadjes weer groen kleuren.

Dit groene walhalla is het enige echte Plantenweeshuis van Leeuwarden, dat al in 2015 werd opgezet door Maxine. “Ik zag dat er eigenlijk best veel mensen zijn die geen idee hebben hoe je voor planten moet zorgen,” zegt deze Moeder Theresa der Liwwader Flora.

Van die mensen dus, die zelfs een cactus langzaam uit weten te hongeren. Mensen zoals jij en ik. Het lot van al die verpieterende pannekoekplantjes is meer dan eens een anonieme prullenbak. “Veel planten vind ik dan ook gewoon langs de weg,” zegt Maxine.

Met de wortels in Neushoorn

Maxine en een yucca

Als je lief bent voor planten, gaan ze je vanzelf omhelzen.

Zodoende bedacht Maxine het grandioze plan om al dat uitgebluste groen op te vangen, te verzorgen en vol vertrouwen en kracht weer terug de wereld in te sturen.

In het allereerste begin boodt Neushoorn Café aan om de verweesde planten daar te stallen. Genoeg ruimte en het zag er leuk uit. Je weet het vast nog wel, al die plantjes met hun naam op de potten. “Door die namen krijgen planten een persoonlijkheid,” zegt Maxine, “dan zorgen nieuwe eigenaars er opeens veel beter voor.”

Het plantenweeshuis in Neushoorn was toch niet echt een geweldig succes en iedereen die bij Neushoorn ooit eens heeft aangeboden om zo’n plantje te adopteren, weet waarom niet. Het personeel zei doodleuk dat het niet de bedoeling was om deze weesjes mee te nemen naar je eigen stekkie. Plantjes die ooit in het weeshuis kwamen, mochten er blijkbaar nooit meer uit. Een soort Hotel California voor vetplanten.

Thuis is het een oerwoud

plantenweeshuis leeuwarden

Mooi groen is niet lelijk

Daarbij is de temperatuur aldaar ook iets te straf, zegt Maxine.  Een steppeklimaat noemt ze het. “En het stond wel mooi, maar er was daar te weinig licht om de planten het goed te laten doen,” Daarom heeft ze een tijdje terug besloten om het Plantenweeshuis bij haar thuis voort te zetten.

In totaal heeft ze nu zo’n 250 planten de revue zien passeren en die heeft ze allemaal weer tot leven gewekt. Soms krijgt ze er in een maand geen enkele binnen. “Als mensen verhuizen, dan kan het zo zijn dat ik er in een week twintig bij krijg,” zegt Maxine. “Dan is het hier net een oerwoud.”

Via de Facebookpagina die ze heeft opgezet kun je zien welke planten er binnenkomen. Als je er eentje wilt, hoef je alleen maar een berichtje te sturen, of je doet even een belletje. Andersom werkt dat ook. Laat jij een ooit vrolijke vriend in een hoekje verpieteren, maakt Maxine er graag weer een trotse Tetrapanax Papyrifer van. Of iets anders. In ieder geval met frisse groene blaadjes.

Voor meer informatie over deze gratis Intratuin, check je de facebookpagina.