Big Bang Theory zwaait al jaren met vlag Leeuwarden

big bang theory vlag van leeuwarden

Ontdekking! De vlag die in The Big Bang Theory wordt gebruikt als de officiële vlag van het appartement waar de nerds in leven, is het wapen van Leeuwarden. 

Al elf seizoenen lang kunnen we ons vermaken met de avonturen van een stelletje idioten met een te hoog IQ. The Big Bang Theory is nog altijd retepopulair en zoals in elke langlopende sitcom, heeft ook TBT een aantal running gags.

Een van die dingen is de officiële vlag van het appartement 4A, waarin de heren meestal bivakkeren. Het opvallend statige blauwe doek met de gele leeuw wordt gebruikt om aan te geven hoe de sfeer in het studentenhol is.

Als er niks aan de hand is, staat de vlag rechtop, maar als de vlag over de kop hangt, dan is er bonje. In de show zijn ook koelkastmagneten van de vlag te zien en in een aflevering krijgt Raj zelfs zijn eigen broche van de leeuw.

Vlag van Leeuwarden

Sholdon fun with flags

Ja kiek, staat ‘ie weer!

Wat de meeste mensen, zelfs de meeste Liwwadders, niet weten, is dat die gebruikte vlag de Leeuwarder stadsvlag is. Of nou ja, is geweest. Het blauwe doek met de trotse leeuw was tussen 1750 en 1947 dé vlag die je overal in de stad tegen kwam.

Nou, dat is toch een leuk weetje voor deze stormachtige dag, of niet dan? Eerlijk is eerlijk, we kwamen hierachter door de post van Ramon Wijnand op Facebook. Zijn vriendin spotte de vlag en wist meteen waar het om ging.

Meer over de vlag van Leeuwarden

De huidige vlag die we hebben is zoals je weet een stel banen in blauw en geel. Sinds 1947 echt benoemd als Liwwader vlag en al ver daarvoor in gebruik als wimpel. Bij de alleswetende geschiedenisleraren van Historisch Centrum Leeuwarden kun je daar van alles over lezen.

Check het hier zelf maar uit. Meer informatie over in welke episodes het fraaie doekje is te zien, lees je hier.

Ga het gesprek aan ( comments)