Bierbazen van Grutte Pier winnen dikke bierprijs

world beer award grutte pier

Tijdens de World Beer Awards in Londen is de Leeuwarder brouwerij Grutte Pier ervandoor gegaan met twee titels voor het beste bier van het land. Ze wonnen een World Beer Award met de Grutte Pier Trippel en de Kracht van de Nacht.

We bellen meteen even met Menno Feenstra van Speciaalbiercafé De Markies. Voor zover wij weten is Grutte Pier het huisbier van het Liwwadder bierwalhalla aldaar, dus zodoende.

“Ja machtig mooi,” zegt Menno, “maar je kunt beter even met Frans Filius bellen.” Die naam, al allitereert ‘ie mooi, doet geen belletje rinkelen. Menno legt uit dat het man achter brouwerij Grutte Pier himself is.

Gouden medailles en eerste plaatsen

Frans zit in Londen voor de bierwedstrijd, maar neemt wel even tijd voor ons. Hij legt uit dat de wedstrijd om twee zaken draait. Of je bier een beetje is binnen te houden en of het brouwproces fatsoenlijk verloopt.

Dus het beste Tripel van Nederland én een gold medal win je niet zomaar. “Om eerlijk te zijn veraste me dat zelf ook wel een beetje.” zegt Frans.

“In België zijn de Tripels vaak wat zoet, te zoet voor de Friese smaak. Dus hebben wij de Grutte Pier Tripel net wat frisser gemaakt.” En dat val blijkbaar goed in de smaak, dus. “Dat is waar, maar om eerlijk te zijn ben ik misschien nog wel trotser op de prijs van Kracht van de Nacht.”

Bier met Beerenburg

imperial stout grutte pier

Dit is inderdaad niet zomaar een biertje. Het is een imperial stout met daarin een vleugje Boomsma Beerenburg. “Dat proef je niet elke dag, dus het dan even afwachten wat men ervan vindt.” Met ook hier een gouden medaille en de erkenning voor beste imperial stout, zit dat goed, zoveel is duidelijk.

Het gaat dus hartstikke lekker met die bierbaas ui Leeuwarden. Maar wat doet ‘ie eigenlijk in Londen? “Zelf doen de brouwers ook mee met het proeven van bier.”

Och heden, wat een zware baan heb je toch. “Ja klopt,” zegt Frans, “maar vandaag doe ik het even rustig aan. Gister had ik al voor de lunch 25 biertjes gehad en dat merk je toch wel.”