Suksawat leidt je langs de beste optredens op Bevrijdingsfestival

Bevrijdingsfestival Leeuwarden 2017

Bevrijdingsfestival Leeuwarden wordt weer een feestje om je vingers bij af te likken. Er is zoveel te doen, dat je bang mag zijn dat je verdwaalt in al het feestgedruis. Dus hier is een verkort blokkenschema, hoef je het zelf niet te doen.

13:00 uur: Exitlight Empire – Hoofdpodium

Hadden we al gezegd dat we fan zijn van Exitlight Empire? Nou, dat zijn we dus. Gloednieuwe band uit Leeuwarden en Dokkum die knoeperthard aan de weg loopt te timmeren en er echt zin in heeft. Beetje Muse, beetje Coldplay en toch heel erg ‘eigen’.

Goeie gitaren, fijne zang en al met al rock die een prima opening van jouw bevrijdingsfestival is.

13:40 uur: Feral Tides – Let’s Share Stage

We nemen even een pauze van het hoofdpodium en hebben tien minuten om naar de Let’s Share Stage te lopen, aan het einde van de Prinsentuin. Of aan het begin, ’t is maar net hoe je het bekijkt.

Feral Tides is alweer een kwestie van veel gitaren. Dat doen we gewoon heel goed, hier in het noorden. Geeft niks, er is ook nog een saxofoon en een stuk of wat andere instrumenten.

Vanaf 14:20 uur: kies een DJ

Blijf erna nog even bij de Let’s Share Stage hangen voor een set van DJ Nathan, dat past precies voordat je weer naar het hoofdpodium banjert. Of, als je meer van lokale held Steff da Campo bent, ren je nog snel even naar de Dance Stage.

Beetje dansen, beetje sjansen, hopelijk schijnt de zon. Dan is muziek met een hoog BPM toch altijd drie keer beter.

15:00 uur: De Jeugd Van Tegenwoordig – Hoofdpodium

Deze jongens zijn dit jaar de ambassadeurs van de vrijheid en dat is cool. Vooral voor De Jeugd Van Tegenwoordig, want dan wordt je met een helikopter door heel Nederland gevlogen.

Sinds 2005 weet iedere sjenkie dat deze heren ontiegelijk eindbaas zijn in het bouwen van de betere feestjes, dus mis dat niet. Zelfs als je niks met Nederlandse rap hebt, is dit echt wel heel goed. Willy Wartaal, Faberyayo en Vieze Fjuuurrrrrrr maken deze bevrijdingsdag helemaal mooi, let maar op.

15:30 uur: De Hunekop – Noardewyn Podium

Dat ga je niet halen, want je bent tot de allerlaatste toon bij De Jeugd aan het springen. Dan loop je gewoon lekker rustig naar de binnenstad, waar vlak bij De Walrus het Noardewyn Podium is.

Daar hoor je dan de Friese klompenrock van De Hunekop. Ze treden daar een vol uur op en je mag altijd meedoen. Haters gaan altijd haat, maar stiekem is dit prima te doen. Vooral als er voldoende bier is, zit de sfeer er zeker weten goed in.

17:15 uur: Mr. Wallace – Let’s Share Stage

Ja, zo rond het einde van de middag kun je eigenlijk overal wel heen. Zolang je om kwart over vijf maar bij de Let’s Share Stage bent. Daar ga je de aanstekelijke ska van Mr. Wallace horen.

Typisch zo’n band die live vele malen beter klinkt dan je verwacht, dus gaat dat zien. Onlangs hebben ze ook een nieuw album uitgebracht, ‘Breathe Again’, dat heerlijk zomers is. Goed begin van de avond, heur.

Oh, en de zang van frontvrouw Renske is mooooooooooooooi!

18:00 uur: The Desmonds – D’Drive Stage

The Desmonds is ook alweer zo’n nieuw bandje uit het noorden des lands. Lekkere rifjes, vrolijke liedjes en jawel, zelfs een vleugje punk. Fijne energie en zo, dat gaat er prima in. Hun live-perfomance schijnt daarbij ook nog eens opvallend goed te zijn, dus pak deze jongens en meisjes even mee, voordat je weer naar de mainstage gaat.

18:45 uur: Andy Frasco – Hoofdpodium

Feest. Dat is het woord waarmee je krullenbol Andy Frasco en zijn band The UN het beste kunt omschrijven. In vorige jaren stond hij per halve verassing nog wel eens in Scooters, om daar de bar echt he-le-maal op z’n kop te zetten.

Funk, blues, pop en ska, hij mixt het allemaal door elkaar alsof het niks is. Als je bij deze band stil blijft staan, dan mag je je afvragen of je de laatste tijd wel genoeg plezier beleeft.

19:30 uur: Soul Sister Dance Revolution – Sena Talent Stage

Oeh, nu wordt het moeilijk hoor. Maar om in één keer door te kunnen, pak je Soul Sister Dance Revolution die een machtig mooi stuk geluid weten te produceren.

Op het hoofdpodium speelt nu Mozes and The Firstborn. Dat is verdorie ook enorm lekker. Een lastigere keuze hebben wij de afgelopen jaren niet hoeven te maken. Maar je kunt bijvoorbeeld ook eerst even het geluid van Soul Sister Dance Revolution aanhoren, om vervolgens nog even een half uur Mozes te pakken.

Toch vragen we ons een beetje af waarom men heeft besloten om de leuke bands elkaar te laten overlappen.

20:45 uur: Broken Brass Ensemble – Sena Talent Stage

Want dit is alweer een gevalletje van twee goeie bands die tegelijkertijd spelen. Strak na Mozes and the Firstborn staan de feestblazers van Broken Brass Ensemble op de Sena Talent Stage en dat wil je eigenlijk gewoon zien.

Die gasten touren de hele wereld wat af, laten het plezier door hun toeters kletteren en weten elk klotefeest in een handomdraai om te toveren naar de beste fissa ooit. Pak ze in ieder geval een kwartiertje mee. Grote kans dat je het zo leuk vindt, dat je er nooit meer weg wilt.

Serieus dik balen dat als je Broken Brass helemaal wilt zien, dat je dan The Cool Quest mist. En die zijn ook vet.

23:00 uur: DI-RECT – Hoofdpodium

De afsluiters van deze bevrijdingsdag zijn de Haagse rockers van DI-RECT. Ja, ze bestaan nog steeds. Het voordeel van een band die al even bestaat, is dat ze prima weten hoe ze een publiek moeten bespelen.

Sind het vertrek van de zanger, is DI-RECT eigenlijk een volledig andere band. Vroeger was het toch een dingetje voor tienermeisjes, niet dan? Nu kun je zonder schaamte best van genieten. Half rock, half funk, dit werkt prima!

Verder ben je deze dag vrij om te gaan en staan waar je wilt. Naar Groningen bijvoorbeeld. Prima line-up daar, hoor.

Plattegrondje voor het bevrijdingsfestival

Plattegrond BFF Leeuwarden

 

 

 

Ga het gesprek aan ( comments)